Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Víchrica, dážď, sneh, to všetko o pár hodín dorazí na Slovensko: V štyroch regiónoch hrozia veľké škody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V najbližších hodinách sa poriadne rozfúka. Večer a v noci vo vyšších polohách hrozí až silná víchrica, vietor však bude silnieť i na západe, severozápade a severe Slovenska. Na danú ročnú dobu ale bude naďalej teplo, hoci sa mierne ochladí.

Medzi slabnúcou tlakovou výšou nad Tureckom a prehlbujúcou sa rozsiahlou tlakovou nížou nad západnou Európou a priľahlým Atlantikom k nám dnes od juhozápadu naďalej prúdi veľmi teplý vzduch. Denné teploty tak dosiahnu 9 až 14, pri nízkej oblačnosti miestami okolo 7 stupňov.

Očakávaná teplota o 15:00 hod.
Zobraziť galériu (9)
Očakávaná teplota o 15:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

V noci vo vyšších polohách hrozí búrlivý vietor až silná víchrica

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Poprad a Kežmarok sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 16 m/s (60 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 24 až 29 m/s (85 až 105 km/h).

Radarová mapa zobrazuje vietor

Táto rýchlosť podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varuje ústav s tým, že výstraha druhého stupňa v daných lokalitách platí od ôsmej večer do štvrtej rána nasledujúceho dňa.   

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silnejší vietor sa od 10:00 do 06:00 nastávajúceho dňa očakáva v regiónoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sobota

V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude od západu cez strednú Európu postupovať zvlnený studený front.

Očakávaná teplota o 15:00 hod.
Zobraziť galériu (9)
Očakávaná teplota o 15:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Bude veterno a vzhľadom na ročnú dobu naďalej teplo. Na mnohých miestach sa vyskytne dážď alebo mrholenie, vo vysokých polohách sneženie. Ojedinele sa objavia aj výdatné zrážky. Do rána sa ochladí na 6 až 1, na západe a miestami aj v Žilinskom kraji 11 až 6 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V priebehu dňa sa oteplí na 7 až 12 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 8 m/s (5 až 30 km/h), na západe a severe 8 až 13 m/s (30 až 45 km/h) a tu v nárazoch miestami okolo 19 m/s (70 km/h), v priebehu dňa však bude slabnúť.

Nedeľa

Od severozápadu bude nad centrálne Stredomorie zasahovať brázda nízkeho tlaku vzduchu a zároveň počasie u nás ovplyvní prehlbujúca sa tlaková níž nad jadranskou oblasťou, ktorá sa začne presúvať ďalej na východ.

Očakávaná teplota o 07:00 hod.
Zobraziť galériu (9)
Očakávaná teplota o 07:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Vzhľadom na ročnú dobu bude teplo. Počasie bude oblačné až zamračené, na mnohých miestach sa objaví dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách sneženie. Ojedinele nás potrápia aj výdatné zrážky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 5 až 0 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9 stupňov. Spočiatku bude fúkať prevažne juhozápadný, postupne severozápadný až severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h).

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu