Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V piatok zasiahne Slovensko silný vietor, najviac tieto oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POPRAD - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok výstrahu druhého stupňa pred vetrom v horách pre okresy Poprad, Tvrdošín, Brezno a Liptovský Mikuláš. Platiť bude od 12:00 do soboty do 02:00.

„Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 - 105 km/h a krátkodobo 135 - 160 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňujú meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred vetrom v horách platí pre Trenčiansky kraj, potrvá do soboty do 08:00.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete TU.


Meteorológovia varujú aj pred vetrom v nižších polohách. Výstrahu 1. stupňa vydali na piatok pre Žilinský, Trenčiansky kraj, väčšinu Bratislavského kraja a niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho, ako aj Prešovského kraja. Platiť bude od 10:00 do 20:00.

„Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 km/h a krátkodobo rýchlosť 65 - 85 km/h. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ konštatuje SHMÚ.

FOTO V piatok zasiahne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

V najvyšších polohách Nízkych, Západných a Vysokých Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách nad 1 800 metrov nad morom Nízkych, Západných a Vysokých Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej stránke. V nižších polohách a v Malej a Veľkej Fatre neplatí žiaden stupeň lavínového nebezpečenstva, keďže tam chýba sneh. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa na záveterné svahy, žľaby a oblasti pod hrebeňmi a sedlami najvyšších polôh severných, severovýchodných a severozápadných orientácií, čiže miesta, kam vietor previal väčšie množstvo nového snehu (20 – 60 cm).

Na týchto miestach sa môžu objaviť nebezpečné snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne spomínaných orientácií. Počas dňa s postupným otepľovaním je možný výskyt spontánnych malých lavín z mokrého snehu a na strmých trávnatých svahoch aj výskyt kĺzavých (základových) lavín. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Dnes ráno prevláda podľa HZS v horách polooblačné až zamračené inverzné počasie. Teploty vystúpili ráno o 07:00 v dolinách na 5°C, na vrcholoch hôr najvyšších polôh na 0°C. V priebehu dňa sa očakáva naďalej prílev veľmi teplého vzduchu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo na horách 10 až 30 cm nového snehu, ktorý vplyvom stredajšieho oteplenia sadal a stabilizoval sa. Na jeho povrchu sa v najvyšších polohách a na vetrom exponovaných miestach vytvorila zmrznutá vrstva až poľadovica.

Zrážky prichádzali prevažne od juhu a spolu so silnejším vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné severne a severovýchodne orientované svahy, v žľaboch najvyšších polôh sa dajú nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,3 až 0,7 metra, a naopak, na vetrom exponovaných miestach je sneh sfúkaný na tvrdý podklad. Do 1600 metrov nad morom sa snehová pokrývka nenachádza a vyššie je všeobecne podpriemerná.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu