Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico opäť obvinil bývalú vládu z pochybení pri privatizácii SPP

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Premiér Robert Fico dnes opäť obvinil opozíciu v čele s SDKÚ-DS, že počas vládnutia zmanipulovala výberové konanie pri predaji podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Pri privatizácii Slovensko prišlo o 50 miliárd korún, povedal Fico novinárom po skončení snemu strany Smer-SD v Prešove.

"Stratili sa základné dokumenty, neexistuje notárska zápisnica z otvárania obálok, neexistujú originálne ponuky," uviedol Fico. Privatizačnej súťaže sa nakoniec zúčastnila len jedna spoločnosť, cena za podnik bola preto nízka, uviedol Fico. Ďalšiu stratu za sedem miliárd korún pri privatizácii podľa Fica spôsobil bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Premiér sa vrátil k svojim skorším výrokom, že niektorí opoziční poslanci patria do väzenia. "Jediné šťastie týchto pánov, ktorí sa dnes hrajú na morálnych alibistov, je, že u nás nefunguje dobre právny systém," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii. Parlament by podľa neho mal požiadať jeho vládu, aby o privatizácii SPP predložila správu. Podobne ako v minulosti obvinil na sneme opozíciu za predaje štátnych podielov energetických firmách z ekonomickej vlastizrady.

Predaj 49 percenta akcií dominantného prepravcu a distribútora zemného plynu SPP za 2,7 miliardy dolárov schválila pred viac ako piatimi rokmi prvá vláda súčasného lídra opozičnej SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. Majetkový balík a manažérsku kontrolu nad firmou si nakoniec rozdelili západoeurópske plynárenské spoločnosti Ruhrgas a Gaz de France. Fico pôvodne vtedajšiu vládnu koalíciu podporoval ako podpredseda Strany demokratickej ľavice, neskôr však prešiel k opozícii a proti predaju časti SPP tvrdo vystupoval aj ako člen privatizačnej komisie.

Privatizáciu SPP vyšetrovala na Ficov podnet aj polícia, stíhanie však Úrad špeciálnej prokuratúry v minulom roku zastavil. Podľa Fica sa tak stalo pre zrušenie príslušných častí trestného zákona. Mikloš už pre skoršie vyjadrenie k privatizácii SPP Fica zažaloval a žiadal ospravedlnenie a finančné odškodnenie. Proces sa však doposiaľ právoplatne neskončil.

Ficove vyhlásenia dnes odsúdil predseda opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky. "Predseda vlády si musí uvedomiť, že je ústavným činiteľom a nie nezodpovedným krikľúňom na ulici," povedal na tlačovej konferencii. Opoziční politici si podľa neho nezaslúžia premiérove slovné útoky, pretože v predchádzajúcich volebných obdobiach prispeli ako vládni predstavitelia k rozvoju krajiny. "Môžete mať na pána Dzurindu akýkoľvek názor, ale počas jeho pôsobenia sme sa dostali do NATO a Európskej únie a všade na svete sa hovorilo s rešpektom o Slovenskej republike," povedal Csáky.

Šéf SMK potvrdil, že strana opäť podporí prípadný návrh na odvolanie Fica z premiérskej funkcie. Do parlamentu by sa podľa neho tento návrh mohol dostať v druhej polovici januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu