Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obrovská strata pre slovenskú prírodu: FOTO Choč prišiel o vlčiu svorku, ľudia sa búria

Vlk na Štrbskom plese. Zobraziť galériu (9)
Vlk na Štrbskom plese. (Zdroj: Vlado Anjel)

CHOČ - Aktuálne bolo v kompetenčnom území Správy Tatranského národného parku (TANAP-u) usmrtených 11 jedincov vlka dravého, posledného ulovili v stredu v oblasti Gerlachova. Ministerstvo od dnešného dňa lov vlka zastavuje

K dnešnému dňu bolo v kompetenčnom území Správy TANAPu usmrtených 11 jedincov vlka dravého. "Pre jedno územie je to príliš veľká strata, nielen po stránke genetickej variability, ale aj ako nenahraditeľného sanitára lesa a 'tlmiteľa' vysokej, srnčej a diviačej zveri. Z vlčej rodiny v Chočských vrchoch ostali už len dve tohoročné mláďatá, ich šanca na prežitie bez rodičov je veľmi malá," upozornil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Vlk na Štrbskom plese
Zobraziť galériu (9)
Vlk na Štrbskom plese  (Zdroj: Vlado Anjel)

Lov na vlka dravého súvisí so stanovenou kvótou ministerstva pôdohospodárstva, ktorá povoľuje počas poľovnej sezóny od 1. novembra do 15. januára 2020 odstrel 35 jedincov v rámci celého Slovenska. Štátna ochrana prírody, rezort životného prostredia i viacero mimovládnych organizácií pritom navrhovali nulovú kvótu. Pod petíciu za zrušenie lovu vlka na Slovensku sa podpísalo takmer už 100.000 ľudí.

K dnešnému dňu bolo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Správa TANAPu)

"Napriek tomu ministerstvo pôdohospodárstva udelilo kvótu, čiže vlk sa môže loviť mimo územia národných parkov a mimo území európskeho významu. Tieto zvieratá sú viac-menej počas celého vegetačného obdobia v národnom parku, keď sa však ochladí a zhoršia sa podmienky na prežívanie raticovej zveri, ktorá postupuje nižšie do podhoria, smerujú za ňou aj vlky," objasnil Majko s tým, že všetky odstrelené jedince tak boli odlovené v podhorí národných parkov, v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš a Ružomberok.

Vlk na Štrbskom plese
Zobraziť galériu (9)
Vlk na Štrbskom plese  (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa riaditeľa Správy TANAP-u ide o významný zásah do genetiky a populácie, môže to mať vážne následky, a preto sa ochranári po odbornej stránke voči lovu zásadne ohradili. "Samozrejme, nezdieľame nenávistné komentáre, ktoré sa šíria na internete. Toto sú veci, kde treba tlmiť vášne a emócie, a odbornými argumentmi presadiť to, čo je napríklad dlhé roky v Poľsku, kde sa vlk neloví. Už v minulosti poľský minister životného prostredia žiadal nášho ministra, aby zaviedol účinnejšiu ochranu vlkov, pretože evidovali, že vlky, ktoré prišli z Poľska na slovenskú stranu, boli ulovené. Dokonca jedna obojkovaná vlčica na Orave zmizla bez stopy," zdôraznil Majko.

K dnešnému dňu bolo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Správa TANAPu)

K dnešnému dňu bolo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Správa TANAPu)

Podľa neho je populácia vlka dravého na Slovensku stabilizovaná, kvóty na jeho odstrel však môžu tento stav ohroziť, a preto je Správa TANAP-u za celoročnú ochranu týchto jedincov. Vlk má totiž v prírode svoju dôležitú selekčnú úlohu, keďže loví najmä choré a slabé zvieratá, ktoré môžu potenciálne rozširovať choroby.

"Vlk v podstate pomáha, aby populácia bylinožravcov v prírode silnela, pretože selektívne likviduje to slabé. Pomáha aj v súvislosti s morom diviačej zvery, ale tiež rozháňa veľké stáda jeleňov, ktoré by mohli poškodiť lesné dreviny, a my sa mu za to odvďačujeme lovom. Pripadá mi to po odbornej stránke veľmi nesprávne," skonštatoval riaditeľ Správy TANAP-u. Podľa neho môže dôjsť k tomu, že sa zdecimuje celá populácia vlka. Ohrozené sú aj mláďatá, ktoré pre odstrel prišli o rodičov, a nebudú vedieť prežiť.

K dnešnému dňu bolo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Správa TANAPu)

"Bezhlavé a argumentmi nepodložené vyhladzovanie vlkov v 21. storočí bez snahy pochopiť ich nenahraditeľný význam v prírode, poznania základnej etológie a hierarchie v svorke je nezvrátiteľný omyl, ktorý sa v konečnom dôsledku vypomstí najmä človeku," skonštatoval Majko. Verí, že poznanie o ekológii je už niekde inde ako v minulom storočí, keď sa za odloveného vlka vyplácali odmeny a mohli sa dokonca tráviť.

Kvóta je výsledkom rokovania

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je kvóta výsledkom spoločného rokovania pracovnej skupiny, ktorej členmi sú okrem agrorezortu aj zástupcovia všetkých dotknutých orgánov a organizácií, teda ochranárov, lesníkov či mimovládnych organizácií. "MPRV SR určuje ročnú kvótu na základe Programu starostlivosti o vlka dravého, postupuje tak podľa pravidiel ktoré určilo ministerstvo životného prostredia. Kvóta bola pre poľovnícku sezónu 2019/2020 už výrazne znížená, a to na polovicu oproti predchádzajúcemu roku. Aktuálne evidujeme požiadavky ako ochranárov za zníženie alebo pozastavenie lovu vlka na Slovensku, tak aj požiadavky nespokojných poľnohospodárov, ktorým vlk spôsobuje značné škody a kvótu nepovažujú za dostatočnú," uviedol v reakcii Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu.

Zároveň dodáva, že populácia vlka dravého na Slovensku je v priaznivom stave, zvyšuje sa jeho početnosť a rozširuje sa územie jeho pôsobenia. Podľa MPRV SR je teda na takej úrovni, že ho možno loviť bez negatívneho vplyvu na jeho populáciu. "Toto konštatovanie je v súlade aj so stanoviskom Európskej komisie. MPRV SR si s cieľom lovu vlka dravého nevymýšľa svoje vlastné pravidlá, ktoré by porušovali európske predpisy či predpisy na ochranu zvierat, čo však niektorým nebolo dodnes jasné, napriek tomu, že sme o tom pravidelne informovali," upozornil Hrežík s tým, že MPRV SR sa opiera len o jasné pravidlá a vedecké poznatky, pričom o love vlka dravého rozhoduje na základe spoločnej dohody zainteresovaných strán.

Ministerstvo lov vlka zastavuje

Napriek tomu však Ministerstvo úôdohospodárstva a rozvoja vidieka dnes na svojej stránke vyhlásilo, že lov vlka zastavuje. 

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky dňom 12.12.2019 od 12.00 hod. zastavuje lov vlka dravého vo všetkých poľovných revíroch na území Slovenskej republiky z dôvodu naplnenia stanovenej ročnej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnícku sezónu 2019/2020," píše ministerstvo na svojej stránke. Na Slovensku sa iniciovala aj otvorená výzva na zastavenie lovu vlka. 

Viac o téme: LovVlkTANAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu