Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chrípka naberá na sile: Ochorenie SARI však už zabíjalo, v Košickom kraji zomrel 28-ročný muž

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vzrástla v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 8,6 percenta. Lekári nahlásili 45 983 prípadov týchto ochorení. Informovali o tom pracovníci Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Respiračnými ochoreniami najčastejšie trpeli deti do päť rokov. Komplikácie lekári zaznamenali u 1 262 osôb, čo predstavuje 2,7 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (685). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (361) a pneumónie (216).

Prečítajte si aj: Rodičia, ochráňte svoje deti pred chrípkou: Odborníci radia, ako jej najlepšie predísť

Lekári v 48. týždni nahlásili aj 3 488 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 7,6 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 7,3 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov.

Chrípka naberá na sile:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Z Košického kraja hlásia úmrtie

Hlásené boli aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI u 44-ročného muža z Prešovského kraja a u 28-ročného muža z Košického kraja. „U oboch chorých sa potvrdil vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie. Ani v jednom prípade nebolo potvrdené očkovanie. Ochorenie u muža z Košického kraja sa skončilo úmrtím," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 boli hlásené štyri prípady SARI, z nich dvaja chorí zomreli.

Počas uplynulej sezóny zomrelo v Banskobystrickom kraji na chrípku a SARI sedem ľudí

Vyučovanie počas tohto týždňa prerušili v 11 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o desať materských škôl (päť v Košickom kraji, štyri v Prešovskom kraji a jedna v Nitrianskom kraji) a jednu základnú školu v Prešovskom kraji.

Viac o téme: ChrípkaSmrťSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu