Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rok po požiari na vianočných trhoch v Bratislave: FOTO Začala sa obnova legendárnej kaviarne

Na snímke Roland café po požiari na Hlavnom námestí v Bratislave. Zobraziť galériu (3)
Na snímke Roland café po požiari na Hlavnom námestí v Bratislave. (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

BRATISLAVA – Dnešným dňom uplynul presne rok od nešťastnej udalosti na vianočných trhoch na Hlavnom námestí. Po výbuchu propán-butánových fliaš tam vypukol požiar. Plamene pohltili legendárnu kaviareň, ktorá fungovala viac ako sedemdesiat rokov. V akom stave je dnes a či mesto prijalo viacero protipožiarnych opatrení, aby sa situácia nezopakovala, sme zisťovali u kompetentných.

Vlani 28. novembra si predvianočnú atmosféru na Hlavnom námestí v Bratislave vychutnávalo niekoľko desiatok ľudí. Panika vypukla po pol štvrtej popoludní, po výbuchu propán-butánových fliaš.

Požiar na vianočných trhoch

Plamene v priebehu niekoľkých sekúnd vznietili stánok s občerstvením, prenikli aj do legendárnej kaviarne Roland café, ktorá na mieste fungovala viac ako 70 rokov. Materiálne škody presiahli 200-tisíc eur, zranila sa jedna osoba.

Rok po požiari na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Udialo sa pred rokom: Na vianočných trhoch v Bratislave vypukol požiar: Legendárna kaviareň zhorela do tla, jeden zranený

Či je terajšia protipožiarna bezpečnosť na trhoch rovnaká ako minulý rok, alebo nastali nejaké zmeny, sme sa pýtali hovorcu Bratislavy. Peter Bubla potvrdil, že prijali viacero protipožiarnych opatrení. „Dôležitým je vytvorenie protipožiarnej asistenčnej hliadky, ktorá denne dohliada na bezpečnosť počas celého konania Vianočného Hlavného trhu. Predajcovia stánkov sú povinní mať vo svojich stánkoch vhodné druhy funkčných hasiacich prístrojov. Vykonali sme tiež protipožiarne kontroly všetkých stánkov a pripravili pre predajcov školenie požiarnej bezpečnosti. Pred samotným otvorením trhov boli skontrolované aj hydranty a hasiči si preverili, či sa na Hlavné námestie dostanú s technikou,“ reagoval pre topky.sk hovorca hlavného mesta.  

Dnes sa začali rekonštrukčné práce kaviarne

Čo je s budovou, v ktorej sídlila legendárna kaviareň Roland café, sme preverovali u vlastníka budovy, ktorým je poisťovňa Kooperativa. Jej hovorkyňa Silvia Nosková Illášová uviedla, že všetky pamiatkové prieskumy sú ukončené.

Kaviareň Roland café zmenil požiar na nepoznanie.
Zobraziť galériu (3)
Kaviareň Roland café zmenil požiar na nepoznanie.  (Zdroj: TASR - Vladimír Benko/MV SR)

„Krajským pamiatkovým úradom bola schválená architektonická štúdia obnovy budovy a zároveň projektová dokumentácia na obnovu hlavného priečelia zasiahnutého požiarom. Dnešným dňom bola začatá rekonštrukcia fasády a kamenného obkladu,“ povedala pre topky.sk Nosková Illášová. Na priebeh rekonštrukcie, dodržiavania právnych predpisov BOZPO, dohliada koordinátor bezpečnosti. „Termín dokončenia rekonštrukcie závisí od jej priebehu, ktorý musí byť v súlade s možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov. Realizácia konkrétnych krokov bude závisieť aj od počasia,“ dodala hovorkyňa poisťovne.

Viac o téme: BratislavaVianočné trhyKaviareňRoland caféBezpečnostné patrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu