Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predseda SaSky v problémoch: Odborník ho kritizuje za postup po nehode, zabudol na dôležitú vec!

Dopravný expert Marián Ürge a Richard Sulík Zobraziť galériu (6)
Dopravný expert Marián Ürge a Richard Sulík (Zdroj: TASR - Milan Kapusta, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - K nehode, ktorej účastníkom bol v pondelok večer predseda liberálov Richard Sulík sa už stihol vyjadriť okrem ľudí pod statusom predsedu SaS aj dopravný expert Marián Ürge. Ten konanie Sulíka rozhodne nehodnotí pozitívne a šéf liberálov sa mal dopustiť viacerých prešľapov.

Ešte v pondelok večer sa líder Slobody a Solidarity na sociálnej sieti prezentoval statusom, v ktorom priznal, že bol účastníkom dopravnej nehody s cyklistom, pričom ten mal spadnúť a Sulík zároveň priznal, že si ho nevšimol. V závere tvrdí, že sa mu nič nestalo a dokonca aj jeho bicykel mal byť nepoškodený.

Predseda SaSky v problémoch:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)


Vystrašený Sulík sa priznal k nehode: Zrážka s cyklistom a verejné ospravedlnenie


Reakcie boli rôzne

Pod statusom sa rozbehla debata, v ktorej nie všetci stáli na strane Sulíka. Niektorí ho kritizovali za zlý postup. "Mali ste zavolať políciu a rzp.," píše sa v jednom z kritických komentárov.

Predseda SaSky v problémoch:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Aj tí ľudia, ktorí majú pochopenie pre situáciu, v ktorej sa predseda SaS ocitol, však odporúčali zavolať policajné zložky. "Určite by som volala políciu, nakoľko ste verejne činný. Pre očistu Vás ako politika," píše sa v ďalšom komentári.

Predseda SaSky v problémoch:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Predseda SaSky v problémoch:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Odborník hovorí jasne

K situácii, ktorá si prihodila predsedovi liberálov sa vyjadril aj dopravný expert Marián Ürge. Ten nesúhlasí s tým, ako sa zachoval Richard Sulík. "Myslím si, že Sulík nie je doktor a ani špecialista na to, aby ohodnotil túto situáciu. Ten cyklista mohol pokojne odísť a za polhodinu sa mohol dostať do kómy alebo mohol dostať vnútorný šok," tvrdí Ürge.

Dopravný expert Marián Ürge by v prípade nehody konal inak
Zobraziť galériu (6)
Dopravný expert Marián Ürge by v prípade nehody konal inak  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Odborník opakovane prízvukoval, že následky mohol cyklista pocítiť neskôr. "Jednoznačne musel podľa môjho názoru volať policajtov. Pri tom adrenalíne, ktorý sa po nehode nahromadí, sa podobné zdravotné komplikácie môžu prejaviť po hodine aj dvoch. Pri náhlom kontakte s chodcom, cyklistom či kolobežkárom je potrebné zavolať políciu a pre istotu ho zobrať aj do nemocnice na nejakú kontrolu, nech aj profesionáli majú možnosť posúdiť, či je účastník v poriadku," myslí si expert na dopravu a dodal, že Sulík by v prípade prítomnosti polícia zinkasoval aj primeranú pokutu.

Kolízia nemusela mať ani charakter škodovej udalosti

Iný názor presadzuje dopravný analytik Ján Bazovský. Ten v úvode pripomína, že kolíziu medzi autom a cyklistom možno klasifikovať za a) ako dopravnú nehodu, za b) ako škodovú udalosť. Dopravná nehoda je vtedy, keď vznikne škoda vo výške 4000 eur alebo dôjde k zraneniu osôb. Škodová udalosť je vtedy, keď vznikne škoda na majetku, ktorá tých 4000 eur nepresahuje.

"V tomto prípade, podľa nám známych informácií, nedošlo ani k zraneniu resp. poškodený sa tak nevyjadril a nedošlo ani k žiadnej škode na majetku, teda bicykli. Nedá sa to teda chápať ani ako škodová udalosť. Vodič nemôže priamo na mieste kolízie prinútiť cyklistu, aby sa podrobil lekárskemu vyšetreniu. Je to v jeho vlastnom záujme," povedal pre Topky analytik Bazovský.

Ten tiež pripomína, že polícia môže takúto udalosť vyšetrovať ako dopravnú nehodu aj spätne. "Pokiaľ by aj cyklista po čase mal nejaké zdravotné problémy, ktoré by si vyžiadali ošetrenie a bolo by to klasifikované ako ublíženie na zdraví, potom by sa skúmalo, či to bolo v súvislosti s určitou kolíziou s vozidlom," hovorí Bazovský a v prípade, že by sa to potvrdilo, mohla by polícia takúto udalosť vyšetrovať ako dopravnú nehodu.

Viac o téme: NehodaRichard SulíkMarián Ürge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu