Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ceny plynu pôjdu hore: O koľko viac zaplatíme a ako sa na zdražovanie pripraviť?

Zvýšená cena energií nikdy nepoteší Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Zvýšená cena energií nikdy nepoteší (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zima prináša nielen mrazivé ochladenie, ale aj nepríjemné zvyšovanie cien za plyn. Odhaduje sa, že platiť budeme o 6 až 10 percent viac. Čím je to spôsobené a čo môžeme robiť, aby náš domáci rozpočet trpel čo najmenej?

Zdražovanie plynu úzko súvisí s vývojom cien na burze. Ak cena na burze klesá, klesajú aj ceny za dodávku spotrebiteľom. Naopak, ak rastie, aj ceny budú vyššie. Na Slovensku dodávateľom energií schvaľuje predajné ceny nezávislý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Priemerná cena plynu na burze počas uplynulých 12 mesiacov stúpla o 8 percent. Je preto pravdepodobné, že dodávatelia tento nárast odzrkadlia aj v cenách pre domácnosti.

Regulácia teploty v dome
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeňte správanie a ušetrite

Ak ste ešte nezačali s úspornými opatreniami, teraz môže byť ten správny čas. Výšku faktúry za plyn môžete totiž podľa odborníka zo ZSE Tomáša Solčánskeho ovplyvniť aj sami. Vyššiu energetickú efektívnosť docielite napríklad zateplením, výmenou okien, výmenou starších vykurovacích systémov alebo elektrických spotrebičov. K nižšej cene sa dopracujete aj správnymi návykmi, vyskúšajte preto tieto tipy:

  • Neprekurujte miestnosti a vetrajte ich nárazovo, na zdravú tepelnú pohodu nám úplne postačí teplota asi 20 °C.
  • Vypnite rúru pár minút pred dokončením pečenia, rúra si drží nadobudnuté teplo a jedlo sa vám preto samo dopečie.
  • Skráťte interval sprchovania, prípadne vymeňte horúci kúpeľ za rýchlu sprchu.
  • Zastavte tečúcu vodu počas umývania zubov.
  • Používajte slabší prúd vody pri umývaní riadov.
  • Skúste použiť menšie množstvo vody pri varení v hrnci a hrniec vždy zakryte pokrievkou, voda sa vám tak rýchlejšie zohreje.

 

Preverte ceny konkurencie

Ďalšou možnosťou, ako ušetriť, je zmeniť dodávateľa zemného plynu a prejsť k výhodnejšiemu dodávateľovi. Pozrite si ponuku konkurenčných dodávateľov, úspora môže byť často naozaj veľká. ZSE napríklad garantuje od tarify D2 o 10 % nižšiu cenu za plyn. Zmeniť dodávateľa je pritom jednoduché a dá sa to urobiť kedykoľvek počas roka. Netreba sa obávať behania po úradoch či priveľkých papierovačiek.

„Zmena dodávateľa je zadarmo a vybavíme ju za zákazníka jednoducho a bez prerušenia dodávok plynu. Pri zmene dodávateľa sa potrubie a plynomer nemenia, nie sú potrebné žiadne technické úpravy a nedochádza ani k odpojeniu domácnosti. Zákazníka o jednotlivých krokoch z procesu zmeny dodávateľa písomne informujeme,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Svoju práčku by ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sledujte aj ďalšie výhody

Popri samotnej cene plynu si treba podľa odborníka všímať aj ďalšie veci. „Okrem finančnej úspory, ktorú vie zákazník ovplyvniť zmenou dodávateľa plynu či samotným spotrebiteľským správaním, by sa mal zákazník zamerať aj na benefity, ktoré mu vie nový dodávateľ poskytnúť,“ dodáva Solčánsky zo ZSE.  

ZSE zákazníkom okrem zľavy na plyn poskytuje aj nonstop havarijnú službu plynára a kúrenára zadarmo, v prípade havárie či nutnej opravy tak môžete ušetriť až do 150 €.

Samozrejmosťou je v ZSE aj online zákaznícka starostlivosť fungujúca 24 hodín denne. Okrem toho každý zákazník, ktorý si objedná plyn od ZSE, získava darčeky v hodnote 120 € úplne zadarmo. Využiť tak môžete poukaz na cestovanie, kupóny do lekární Dr. Max či do kníhkupectva Martinus.

Zistiť viac o Plyne so zárukou od ZSE

Advertoriál pripravený v spolupráci so ZSE.

Viac o téme: ZimaPlynRozpočetZSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu