Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci a Česi o Nežnej revolúcii: VIDEO Oba národy ju vnímajú pozitívne, Česi o niečo viac

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Udalosti Nežnej revolúcie sú na Slovensku aj v Českej republike vnímané pozitívne, v ČR je to ešte o niečo viac. Vyplýva to z výskumu, ktorý v septembri 2019 realizoval Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v spolupráci s Inštitútom pre verejné otázky (IVO) a Sociologickým ústavom Akadémie vied Českej republiky. Výsledky v stredu predstavili na pôde SAV v Bratislave.

Slováci aj Česi vnímajú Nežnú revolúciu pozitívne, Česi o niečo viac

Väčšina Slovákov, 59 percent, podľa výskumu zastáva názor, že zmena spoločenského systému v roku 1989 stála za to. Opačný názor má 34 percent. Občania ČR sa prikláňajú v prospech zmeny ešte výraznejšie, 73 percent z nich ju vo výskume zhodnotili pozitívne. Odborníci pripomínajú, že Česi hodnotia November 1989 pozitívnejšie ako Slováci dlhodobo. Dôvodom je podľa Zory Bútorovej z IVO napríklad fakt, že na Slovensko mala normalizácia výraznejšie dôsledky ako v Česku a vzhľadom na to Slováci nevolali tak výrazne po zmene ako Česi.

Slováci a Česi o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Slováci podľa výskumu hodnotia politický a ekonomický systém pred rokom 1989 pozitívnejšie ako Česi. Naopak, pri hodnotení súčasného politického a ekonomického systému sú Slováci kritickejší ako Česi.

Sociológovia tiež skúmali, ako ľudia hodnotia svoj život pred revolúciou a po nej. Slováci vo väčšine oblastí hodnotia súčasnú situáciu lepšie. Najkritickejšie, a v porovnaní pred rokom 1989 horšie, vnímajú situáciu v zdravotnej starostlivosti, v oblasti sociálnych istôt, ako aj v oblasti bezpečnosti či kriminality.

Slováci a Česi o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

"Najväčší víťazi tých zmien sa zdajú byť v našej verejnosti podnikatelia, ďalej sú to odporcovia bývalého režimu, čiže disidenti, tretia skupina sú mladí ľudia," vysvetlila Bútorová ďalšie výsledky. Respondenti odpovedali, koho považujú za obete a koho za víťazov ponovembrových zmien. Najviac strát pocítili podľa Slovákov starší ľudia, farmári, komunistickí funkcionári, ako aj "poctiví, slušní ľudia".

Výskum tiež ukázal, že Slováci sú o niečo optimistickejší ako v Českej republike pri očakávaní, aký bude politický systém o 10 rokov.

Viac o téme: 17. november 1989Nežná revolúciaZamatová revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu