Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražda novinára a mafia na Úrade vlády: Slovenský seriál natvrdo zobrazuje dnešnú realitu

Za sklom Zobraziť galériu (3)
Za sklom

BRATISLAVA - Marian Vozner, Talian Badala, Kapitán či Majka Drobná. Aj to sú mená, ktoré sa objavili v najnovšom dieli jojkárskeho seriálu Za sklom. Kým predošlé dve série boli viac krimi a slovenskej reality sa dotýkali len okrajovo, posledná séria je až desivo reálna.

Základom celého príbehu tretej série, ktorá bude mať o dve časti viac ako predošlé dve, je smrť novinára. Scenáristi si ako námet zobrali vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice, z ktorej objednávky je obvinený Marian Kočner. 

Marian Vozner
Zobraziť galériu (3)
Marian Vozner  (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

Aj napriek tomu, že množstvo postáv má úplne iné mená, každému je jasné, že sú inšpirované reálnymi ľuďmi, akými sú Marian Kočner, Robert Fico, Robert Kaliňák, objaví sa aj Pavol Rusko alebo Antonino Vadala. 

Drobná Trošková

Scenáristi nevynechali ani hlavnú štátnu radkyňu Majku Drobnú, ktorá ovláda predsedu vlády. Do seriálu sa dostala aj už zľudovelá hláška expremiéra Roberta Fica "Neotravujte, tu sme pri žatve". Pravda, trochu pozmenená. "Neotravujte, tu sme pri t*tkaní," zaznie vo filme. 

Majka Drobná ako hlavná štátna radkyňa a premiér Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (3)
Majka Drobná ako hlavná štátna radkyňa a premiér Slovenskej republiky  (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

„V tretej sérii sa dostávame až do najvyšších miest, teda k bývalému predsedovi vlády, bývalému ministrovi vnútra,“ povedal v rozhovore pre Aktuality producent Rasťo Šesták. Seriál tak odkrýva mafiu napojenú na najvyššiu politiku. 

Ave, ja

Jednou z najvýraznejších postáv je Marian Vozner, ktorého si zahral Maroš Kramár. Vozner celkom nespochybniteľne stvárňuje Mariana Kočnera, ktorý je v súčasnosti vo väzbe pre kauzu zmenky a obvinený je aj v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

V seriáli sú použité doslovné vyhrážky, ktoré Kočner adresoval Kuciakovi, keď mu povedal, že bude zbierať špinu na jeho rodinu. "Garantujem vám, že skončíte s písaním," povedal Kočner Kuciakovi, aj Vozner novinárovi v seriáli. Svoje miesto v seriáli dostalo aj medzi Kočnerom a ďalšou obvinenou v prípade vraždy, Alenou Zsuzsovou, Ave ja. 

"V našom seriáli je tento svet veľmi skorumpovaný, mocichtivý a prehnitý. Scenár vznikol pritom oveľa skôr, než bola uverejnená komunikácia Kočnera z Threemy. A teraz je zrejmé, že sa to naozaj naplnilo. Že to naozaj má tieto obludné rozmery," povedal v rozhovore Šesták.

Viac o téme: MafiaSeriálZa sklom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu