Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Verdikt v prípade údajného umučenia Sendreia padne budúci rok

Obžalovaní policajti vinu za smrť 51-ročného Karola Sendreia popreli.
Obžalovaní policajti vinu za smrť 51-ročného Karola Sendreia popreli. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický krajský súd v tomto roku nerozhodne o vine alebo oslobodení siedmich bývalých policajtov, ktorí čelia obžalobe z umučenia Róma Karola Sendreia.

Sudcovia sa ešte musia oboznámiť s časťou videonahrávok z rekonštrukcií prípadu, nie je vylúčené predvolanie ďalšieho svedka a treba urobiť aj iné procesné úkony, povedal dnes ČTK predseda senátu súdu Ján Deák.

"Je možné, že ešte bude v tomto roku pojednávanie, rozsudok však padne až na budúci rok," povedal sudca. Prípad z leta roku 2001 sa na krajský súd po prvý raz dostal už v roku 2003. Spis však vtedy sudcovia vrátili polícii pre údajné procesné nedostatky na došetrenie. Po zrušení tohto rozhodnutia Najvyšším súdom začalo súdne pojednávanie v apríli tohto roku.

V prípade už vypovedali všetci najdôležitejší svedkovia a obžalovaní expolicajti. Tí však vinu za smrť 51-ročného Róma popreli a žiadny z nich si vraj nepamätá, kto mu smrteľné zranenia na policajnej stanici v Revúcej spôsobil. Podľa ich pôvodnej verzie mal Sendrei zomrieť na následky poranení z konfliktu medzi ním a starostom Magnezitoviec, pre ktorý Sendreia a jeho synov zadržali. Lekárske správy a súdni znalci však túto teóriu nepotvrdili.

Niektorí z obžalovaných obvinili vyšetrovateľov prípadu, že neboli objektívni a ovplyvňovali svedkov. Tieto tvrdenia odmietli samotní vyšetrovatelia, ako aj traja synovia nebohého Sendreia, ktorí sú v tomto procese obžalovaní z vyhrážania sa zabitím.

Podľa psychológov a psychiatrov netrpí žiadny z obžalovaných psychickou poruchou a boli schopní posúdiť svoje správanie. Znalci z odboru súdneho lekárstva označili utýrané telo po úderoch, kopancoch a skákaní výnimočným prípadom v praxi súdneho lekárstva. Sendreiove zranenia boli tak vážne, že by mu údajne nepomohol ani rýchly prevoz do nemocnice a operácia.

Smrť Róma vyvolala kritiku medzinárodných organizácií, ktoré polícii vytýkali rasizmus. Rasový motív skutku sa však podľa vyšetrovateľov nepodarilo preukázať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu