Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie slovenské mesto obmedzí hazard: Prevádzka herní a kasín sa radikálne zmení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR Štefan Puškáš)

BANSKÁ BYSTRICA - Poslanci mesta Banská Bystrica na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vyhoveli protestu prokurátora a schválili upravené všeobecné záväzné nariadenie (VZN), ktoré obmedzuje prevádzkový čas v herniach a kasínach na území mesta od 10:00 do 3:00 nasledujúceho dňa. Nariadenie, ktoré upravuje niekoľko paragrafov VZN z roku 2015 o pravidlách predaja v obchode a času prevádzky služieb, má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.

„Myslím si, že to, čo tu predkladáme, nestojí na hlinených nohách, ale na pevných nohách samosprávy, ktorá musí hájiť záujmy občanov. V tomto prípade ide o elimináciu sociálnych rizík súvisiacich s hazardnými hrami,“ uviedol druhý viceprimátor Milan Lichý, predkladateľ nariadenia. Ako ďalej dodal navyše nariadením odstraňujú aj diskrimináciu, lebo ak sa upravuje prevádzkový čas herní, tak by sa mal aj kasín, „pretože v kasínach sa prevádzkujú tie isté hazardné hry, navyše aj stolové“.

Poslanci nové nariadenie obmedzujúce prevádzkovanie herní a kasín schválili napriek pripomienke advokátskej kancelárie Ecker-Kán & Partners, s.r.o., ktorá uviedla, že navrhované VZN svojvoľne a nezákonne zasahuje do ústavného práva slobodne podnikať, pričom žiadala vyňať kasína z tejto úpravy. Advokát Dávid Lenčéš v príhovore poslancom povedal, že ak navrhnuté VZN schvália, tak bude s vysokou pravdepodobnosťou opäť napadnuté prokurátorom.

„Ústami zákona je súd, a áno, toto nie je jednoznačná právna vec. Ale dovolím si tvrdiť z praxe, že už sme tu zažili situáciu, keď bolo vyhovené tomuto mestu, hoci sme sa nestotožnili s názorom prokurátora,“ konštatoval poslanec Vladimír Pirošík k možnosti, že nové VZN bude opätovne napadnuté prokurátorom.

V apríli schválené VZN poslanci zrušili, pretože v ňom podľa prokurátora Okresnej prokuratúry Banská Bystrica nesprávne uviedli obmedzenie prevádzkového času prevádzkovania hazardných hier, čo samospráve neprináleží. Podľa názoru prokurátora je nevyhnutné rozlišovať „čas prevádzkovania hazardných hier“, ktorý v prípade herní je striktne regulovaný zákonom o hazardných hrách a „všeobecný prevádzkový čas“ v obchodoch a prevádzkach služieb, ktoré je mesto oprávnené určovať v zmysle zákona o obecnom zriadení.

Viac o téme: úpravaHazardKasínaHerneBanská BystricaVšeobecné záväzné nariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu