Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fiasko pre favorita: Prekvapenie pri voľbe šéfa Najvyššieho súdu, Macejková dostala KO

Kandidátky Jana Bajánková, Soňa Mesiarkinová a Ivetta Macejková Zobraziť galériu (8)
Kandidátky Jana Bajánková, Soňa Mesiarkinová a Ivetta Macejková (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Súdna rada v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí ani v druhom kole nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Do druhého kola postúpili sudkyne Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Ani jedna z nich nezískala nadpolovičnú väčšinu hlasov 18 členov Súdnej rady. Podobne ako v prvom kole platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných len 17. Obe voľby boli tajné.

Za sudkyňu NS SR Bajánkovú hlasovalo deväť členov, proti dvaja a zdržali sa šiesti členovia Súdnej rady. Za rovnako sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem, proti dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady. O novom predsedovi NS SR bude Súdna rada rozhodovať najskôr po 45 dňoch a najneskôr do 120 dní.

Kandidátka Jana Bajánková
Zobraziť galériu (8)
Kandidátka Jana Bajánková  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Macejková získala len jeden hlas

Bajánková v prvom kole získala osem hlasov, proti boli dvaja, zdržali sa siedmi. Za bývalú predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettu Macejkovú hlasoval len jeden člen Súdnej rady, proti boli piati a zdržali sa 11. 

Kandidátka Soňa Mesiarkinová
Zobraziť galériu (8)
Kandidátka Soňa Mesiarkinová  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Za sudkyňu NS SR Mesiarkinovú hlasovalo sedem členov, proti boli dvaja a zdržali sa ôsmi členovia Súdnej rady.

Kandidátka Ivetta Macejková
Zobraziť galériu (8)
Kandidátka Ivetta Macejková  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Za Štefana Harabina, ktorý sa nezúčastnil pondelkového verejného vypočutia, nehlasoval ani jeden z členov Súdnej rady.

Štefan Harabin kandidatúru stiahol
Zobraziť galériu (8)
Štefan Harabin kandidatúru stiahol  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Vzdanie sa kandidatúry Harabin nezaslal písomne

Proti jeho zvoleniu boli 14 členov a zdržali sa v jeho prípade traja členovia. Harabin aj keď minulý týždeň vo štvrtok (5.9.) stiahol svoju kandidatúru na tlačovej konferencii, Súdnej rade nezaslal do pondelka písomne, že sa kandidatúry vzdal.

Kandidátky na predsedu Najvyššieho
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Mimoriadne zasadnutie Súdnej rady, vrátane verejného vypočutia troch kandidátok a dvoch tajných volieb trvalo necelých osem hodín.

Voľba bude v októbri

Voľba nového predsedu Najvyššieho súdu SR bude najskôr v závere októbra tohto roka. Po tom, ako Súdna rada SR nezvolila žiadneho z kandidátov na pondelkovom zasadnutí, vyhlási predsedníčka Lenka Praženková novú voľbu. Zákon hovorí o tom, že rozdiel musí byť minimálne 45 dní, maximálne 120. Kandidáti, o ktorých hlasovali členovia najvyššieho poradného orgánu justície v pondelok, sa v ďalšom kole uchádzať nemôžu. Ide o sudkyňu Janu Bajánkovú, Ivettu Macejkovú, Soňu Mesiarkinovú a aj Štefana Harabina, ktorý síce svoju kandidatúru stiahol, ale neurobil to správnym spôsobom. Súdnej rade totiž iba adresoval e-mail s odkazom na vlastnú tlačovú konferenciu. Ak chce kandidát odstúpiť, musí zaslať písomné stanovisko.

Lenka Praženková
Zobraziť galériu (8)
Lenka Praženková  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„Vyhlásime novú voľbu, najskôr sa však môže hlasovať o 45 dní. To, koľko hlasov získali jednotlivé kandidátky, nebudem hodnotiť," povedala bezprostredne po voľbe predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Pred členov predstúpili iba tri kandidátky, ktoré sa aj verejne prezentovali. Po prvom kole vypadla z hry Ivetta Macejková, ktorá získala iba jediný hlas. V druhom kole voľby tesne neuspela Bajánková, ktorej chýbal jediný hlas. V oboch kolách hlasovali všetci 18 členovia súdnej rady. Aj v jednom, aj druhom prípade niekto odovzdal neplatný hlasovací lístok.

„Neviem povedať či ide o obštrukciu, to musí vedieť ten, kto odovzdal neplatný hlas. Označiť kandidáta správnym spôsobom nie je náročné, o tom, ako to má byť správne, sme hovorili viackrát," dodala Praženková na margo neplatného lístka. Novinkou voľby predsedu Najvyššieho súdu SR bol priamy prenos. Túto možnosť ocenila aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook. Žitňanskú však mrzí, že justičné prostredie nereflektuje na potrebu nevyhnutných zmien, čo sa podľa jej slov odrazilo aj na samotnej voľbe.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (8)
Lucia Žitňanská  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

"Na voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR ma teší, že sa znovu ukázalo, že verejné vypočutie kandidátov má zmysel a otázky dokážu odkryť osobnostnú aj profesijnú výbavu jednotlivých kandidátov. Na tejto voľbe ma ale mrzí, že právnické a špeciálne justičné prostredie, ktoré je považované za konzervatívne, v skutočnosti len nemá rado zmeny a súčasný stav akceptuje aj napriek nízkej dôveryhodnosti súdnictva. Inak si neviem vysvetliť, že ani v atmosfére, keď je dôveryhodnosť inštitúcií na ochranu práva na prvom mieste spoločenského diania, sa nenašiel naozaj výrazne proreformný kandidát alebo kandidátka, ktorý by sa išiel pobiť o najvyšší súd," napísala Žitňanská.

Viac o téme: Ivetta MacejkováJana BajánkováSoňa MesiarkinováVoľba predsedu Najvyššieho súdu SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu