Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nadácia Milana Šimečku sprístupní svedectvá ľudí, ktorí prežili holokaust

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Verejnosť bude mať jednoduchší prístup k videosvedectvám ľudí, ktorí prežili kruté udalosti druhej svetovej vojny. Záujemcovia budú mať vďaka Nadácii Milana Šimečku prístup do celej databázy archívu so 4000 svedectvami priamo v Bratislave. Doteraz bol najbližší prístupový bod vytvorený vo Viedni. Informovala o tom Anna Jacková z Nadácie Milana Šimečku.

"Spomienky na holokaust sa pomaly vytrácajú spolu s tým, ako sa vytrácajú ľudia, ktorí holokaust sami prežili. Archívy orálnej histórie nám umožňujú uchovať ich jedinečné životné príbehy aj spomienky na tých, ktorí boli zavraždení a nedostali príležitosť svoj príbeh vyrozprávať. Takéto archívy sú nedoceniteľné nielen pre historikov, sociológov či etnológov, ktorí nám pomáhajú pochopiť rôzne aspekty holokaustu z odbornej stránky, ale najmä pre súčasných mladých ľudí," vysvetlila projektová manažérka Nadácie Milana Šimečku Kristína Grečková. Ako upozornila, práve 9. september je dňom, kedy pred 78 rokmi vošiel do platnosti takzvaný židovský kódex, jeden z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe.

Prístupový bod do archívu je vytvorený v sídle Nadácie Milana Šimečku na Svoradovej ulici v Bratislave. Návštevu si je nutné vopred dohodnúť prostredníctvom emailu kristina@nadaciams.sk. Nadácia Milana Šimečku sa už v rokoch 1995 – 1997 podieľala na výskume Oral history: Osudy tých, ktorí prežili holokaust. "Počas tohto výskumu sme nakrútili 148 rozhovorov so 70 ženami a 78 mužmi židovského pôvodu, ktorí zdieľali svoje spomienky na detstvo, predvojnové roky, holokaust, ale aj obdobie po druhej svetovej vojne," uviedla Grečková. Po ňom nasledoval dvojročný výskum, vďaka ktorému sa podarilo zaznamenať svedectvá 71 Rómov.

Viac o téme: HolokaustNadácia Milana Šimečku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu