Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Infekcia v levickej nemocnici: Klebsielu v anestetiku nenašli

Ako sa infikovali štyri deti (na fotke už prepustený Kerim) a jeden muž zostáva stále nejasné.
Ako sa infikovali štyri deti (na fotke už prepustený Kerim) a jeden muž zostáva stále nejasné. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE - V ampulkách anestetika Propofol, ktoré otvorili kontrolóri až v laboratóriu, sa nenašli mikroorganizmy klebsiela species. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neskúmal ampulky, ktoré otvoril personál v nemocnici.

"My sme preberali originálne ampulky, ktoré nám doručili z levickej nemocnice a od dodávateľa," povedal pre agentúru SITA Ľubomír Šimkovič zo ŠÚKL s tým, že "kontaminácia mikroorganizmom klebsiela sa nepotvrdila". Pracovníci ŠÚKL robia ešte mikrobiologickú kontrolu kvality lieku. "Ide o dlhodobé testovanie, ktoré potrvá asi mesiac," dodal Šimkovič.

Šimkovič nevedel povedať, či ŠÚKL bude skúmať aj tie ampulky, ktoré otvorili ešte v nemocnici. Pavol Gibala zo ŠÚKL 31. októbra povedal, že "v použitej ampulke sa našli mikroorganizmy". Šimkovič tvrdí, že išlo o zistenia levického súkromného laboratória.

Naďalej zostáva nejasné, ako sa štyri deti a jeden muž, ktorých operovali v levickej nemocnici, infikovali baktériou klebsiela species, čo im spôsobilo ťažké zdravotné komplikácie. Baktéria klebsiela species sa nepotvrdila ani u zdravotníckeho personálu, ani v operačnej sále traumatológie, kde sa pacienti nakazili. V poriadku boli aj ostatné operačné sály v nemocnici.

V levickej nemocnici platí zákaz plánovaných operácií až do vyšetrenia prípadu infikovania piatich ľudí baktériou. Povolené sú len urgentné chirurgické zákroky. „Zákaz zrušíme, keď sa zistí a odstráni príčina toho, prečo prišlo k ohrozeniu života piatich ľudí, u ktorých ešte ani nevieme, či nebudú mať trvalé následky na zdraví,“ povedal 14. novembra hlavný lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

Prípadom sa zaoberá aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach. V súčasnosti skúma chorobopisy nakazených pacientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu