Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Oslavy 75. výročia SNP vyvrcholia vojenskou prehliadkou a večerným galaprogramom

SNP Zobraziť galériu (9)
SNP (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BANSKÁ BYSTRICA – Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky a pietnym aktom kladenia vencov začína dnes o 10. hodine v Banskej Bystrici hlavný program celoštátnych osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Novinkou a vrcholom tohtoročného podujatia bude o 15:00 slávnostná vojenská prehliadka a od 20:30 večerný galaprogram.

Areál pod Pamätníkom SNP, kde sa dnes oslavy budú konať, je pre návštevníkov prístupný cez bezpečnostné rampy od ranných hodín. Novinkou tohtoročných osláv je multimediálna výstava o SNP, slávnostná vojenská prehliadka a večerný galaprogram. K dispozícii záujemcom bude mobilná pošta s poštovou známkou k 75. výročiu SNP.

Dopoludnie vyplnia príhovory najvyšších štátnych predstaviteľov spolu s organizátormi a partnermi podujatia. V areáli Pamätníka SNP nájdu návštevníci aj dobový vojenský tábor a historickú vojenskú techniku. Diaľkovo riadené modely historickej vojenskej techniky uvidia návštevníci aj v dynamických ukážkach. 

V záhrade Chavivy Reik v areáli Múzea SNP sa o 14:00 uskutoční vernisáž výstavy Rómovia v odboji. Po 14. hodine bude expozícia Múzea SNP otvorená pre verejnosť bezplatne. Na slávnostnej vojenskej prehliadke sa od 15:00 do 16:30 predstaví celkom 1 500 vojakov rozdelených do viac ako 35 celkov, viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Vo večerných hodinách od 20:30 pripravili organizátori galaprogram, v rámci ktorého vystúpia slovenskí interpreti a umelecké súbory.

Sprievodné programy osláv začali už v stredu 28. augusta na poludnie prejazdom cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice. Vojaci v dobových uniformách v sprievode historických vozidiel prešli cez okolité obce a jazdu ukončili pri Pamätníku SNP. Múzeum SNP začalo predaj tretej série 0 euro bankovky s motívom lietadla LI2, ktoré stojí pri pamätníku SNP. Organizátori symbolicky uložili do špeciálnej urny v pietnej sieni telesné pozostatky neznámeho vojaka účastníka SNP a vo večerných hodinách sa uskutočnil slávnostný koncert priamo v Štátnej opere.

Oslavy sú sprevádzané aj dopravnými obmedzeniami, v rámci ktorých je dnes do 22:00 zatvorená cesta I/66. V centre mesta je obmedzené parkovanie a do niektorých ulíc je zákaz vjazdu. Obmedzenia sa týkajú aj mestskej hromadnej dopravy (MHD), pričom na linkách dotknutých uzáverou cesty I/66 funguje kyvadlová doprava bez cestovných poriadkov. Všetky úpravy sú komunikované na webstránke dopravcov aj na stránke mesta.

Organizátormi dnešných osláv 75. výročia SNP v meste pod Urpínom je Úrad vlády SR, ministerstvo kultúry SR, ministerstvo obrany SR, mesto Banská Bystrica a Múzeum SNP. Usporiadateľom budú pomáhať aj študenti zo stredných škôl, ktorých zastrešuje občianske združenie Future – budúcnosť pre mladých.

Na bezpečnosť osláv bude dohliadať niekoľko stoviek policajtov, pričom polícia počas podujatia zriadila infolinku 0800 242 000, na ktorej môžu občania riešiť problémy súvisiace s bezpečnosťou. Vojenská polícia zriadila infolinku 0904 786 159 pre nahlasovanie škôd spôsobených vojenskou technikou. 

Viac o téme: VýročieVojenská prehliadkaSNPVečerný galaprogram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu