Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia na Slovensku namerali najvyššiu hodnotu zrážok za posledných 59 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Meteorológovia namerali v uplynulom týždni za posledných 59 rokov najvyššiu hodnotu denného úhrnu zrážok. Rekordy padali aj v jednotlivých staniciach. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V Gelnici zaznamenali meteorológovia v utorok (13. 8.) úhrn zrážok v hodnote 71,4 milimetra, čo je zatiaľ najviac od roku 1955. V Turanoch nad Ondavou bola prekonaná hodnota spadnutých zrážok od roku 1974. V ten deň tam spadlo 91,4 milimetra zrážok. Vo Švedlári to bolo 88 milimetrov zrážok, čím bola prekonaná hranica z roku 2014. Hodnoty zrážok boli prekonané aj v Smolníku a Oľke.

"Podľa monitoringu meteorologického sucha sa situácia v porovnaní s minulým týždňom opäť zlepšila. Aktuálne prevažujú na Slovensku normálne až mierne vlhké podmienky. Veľmi vlhko je v Boľkovciach, Telgárte, Prešove a v Medzilaborciach," konštatujú meteorológovia.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk


Extrémne vlhko je podľa SHMÚ v stanici Tisinec. Mierne sucho je v Bratislave na Kolibe a v Ivanke. Deficit zrážok za posledných 90 dní meteorológovia zaznamenali najviac v Trenčíne, taktiež aj v Piešťanoch, Rimavskej Sobote, Poprade, Podolínci a v Čaklove. 

V uplynulom týždni meteorológovia zaznamenali zo stredy (14. 8.) na štvrtok (15.  8.) najnižšiu nočnú teplotu v tohtoročnom lete. V Bratislave na letisku teplota klesla na 11 stupňov Celzia. Vo Vernári v to istom čase namerali 1,5 stupňa Celzia. 

„V období blížiaceho sa konca leta by už v našich klimatických podmienkach chladné noci nemali byť zvláštnosťou. V posledných rokoch však pribúdajú letá, kedy je to viac epizodická ako systémová záležitosť,“ uvádza SHMÚ. 

Víkend a začiatok minulého týždňa bol teplejší ako predchádzajúce a nasledujúce dni, tvrdia meteorológovia. V Hurbanove, v Bratislave na Kolibe a na letisku i v Slovenskom Grobe bolo v nedeľu (18. 8.) popoludní 33 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieZrážkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu