Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozivá správa pre Slovensko: Africký mor ošípaných identifikovali u prvého diviaka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Africký mor ošípaných (AMO) na území Slovenska diagnostikovali aj u diviaka. Miesto nálezu je v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše v okrese Trebišov. O prvom takomto prípade informovalo v pondelok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Zistenie považuje za dôležité, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané.

"Miesto nálezu je v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše v okrese Trebišov, cca 7 km od spoločnej slovensko-maďarskej hranice, kde v oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri," informoval Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva. Len od 1. januára 2019 v Maďarsku bolo podľa rezortu potvrdených celkovo viac ako 800 prípadov.

"Národná expertná skupina pre africký mor ošípaných analyzuje situáciu a prijme opatrenia pokiaľ ide o manažment lovu najmä z pohľadu zistenia AMO u diviakov, ako možného zdroja nákazy. Daná skutočnosť  je dôležitým zistením, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané," povedal Hrežík. Agrorezort bude podľa hovorcu o vývoji nákazy aktuálne informovať.

Prvý výskyt AMO na Slovensku zaznamenali koncom júla v domácom chove u ošípaných, a to v okrese Trebišov v obci Strážne a následne vo Veľkom Kamenci. Výskyt nákazy neskôr potvrdili aj v obciach Somotor a Rad. AMO je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich ošípaných a diviakov, ktorá sa nedá liečiť a neexistuje naň vakcína. Človek voči vírusu nie je vnímavý.

Viac o téme: DiviakEpidémiaNákazaAfrický mor ošípaných
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu