Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľuďom išlo v horách o život: Turista padal desiatky metrov, pomoc potreboval aj hubár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ATE stredisko Nitra AIR)

VYSOKÉ TATRY - Turista vo Vysokých Tatrách spadol z výšky približne 30 metrov, na pomoc mu prišli leteckí záchranári. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, pád muža z turisticky značeného chodníka vedúceho z Poľského hrebeňa na Východnú Vysokú bol nahlásený na tiesňovú linku v piatok popoludní.

"Muž slovenskej národnosti pri páde strmým skalným terénom smerom do Velickej doliny utrpel mnohopočetné odreniny a sečné poranenia. O súčinnosť bola požiadaná Vrtuľníková záchranná a zdravotná služba (VZZS) z Popradu, ktorej posádka z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára HZS a spoločne smerovali do Velickej doliny,“ spresňujú horskí záchranári s tým, že lekárka VZZS bola vysadená na Guľatom kopci a vrtuľník smeroval na miesto nehody, kde vysadil horského záchranára.

Ten turistu po vyšetrení pripravil na transport a následne boli obaja pomocou palubného žeriava evakuovaní z terénu. „Pri následnom medzipristátí na Guľatom kopci bol pacient so záchranárom HZS a lekárkou VZZS naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný na heliport v Starom Smokovci,“ uvádza HZS s tým, že po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti turistu letecky prepravili do nemocnice v Poprade.

Hubár v problémoch

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z oblastného strediska Veľká Fatra pomáhali v piatok 67-ročnému hubárovi, ktorý si poranil členok v oblasti Vyšné Matejkovo. "Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti mu zranenú končatinu zafixovali a na nosidlách UT 2000 ho transportovali k terénnemu automobilu HZS na asfaltovú cestu, ktorá vedie na Chatu Smrekovica. Zraneného následne previezli do nemocnice v Ružomberku na ďalšie ošetrenie," informovala HZS na svojej internetovej stránke.

60-ročná turistka si poranila nohu

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) pomáhali v piatok v Západných Tatrách 60-ročnej turistke, ktorá si po páde na turistickom chodníku pod sedlom Zábrať poranila nohu. "Po ošetrení a zafixovaní končatiny vákuovou dlahou transportovali záchranári HZS pacientku za pomoci nosidiel Kong cez Zadnú Látanú dolinu k terénnemu vozidlu HZS. Odtiaľ ju previezli k Domu HZS na Zverovke. Na vlastnú žiadosť ďalej pokračovala samostatne na ošetrenie do nemocnice v Trstenej v sprievode známych. Na záchrannej akcii sa zúčastnili traja profesionálni a piati dobrovoľní zmluvní záchranári HZS," informovala HZS na svojej internetovej stránke.

Viac o téme: PádTuristaHorskí záchranáriLeteckí záchranáriVysoké TatryRužomberok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu