Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Prešove zasahovali neviditeľní hrdinovia: Telefonát na tiesňovú linku záchranárov, šokujúce zistenie

Operátori tiesňového volania neváhali a zachránili tak život. Zobraziť galériu (3)
Operátori tiesňového volania neváhali a zachránili tak život. (Zdroj: Facebook:OSZZS SR, thinkstock)

PREŠOV - Nielen zdravotníci v teréne, ale aj ľudia na tiesňovej linke 155 robia pre záchranu zdravia a ľudských životov všetko, čo je v ich silách. Dôkazom je príbeh z Prešova. Nebyť "neviditeľných hrdinov" z operačného strediska, udalosť by mala tragický koniec.

Všetko sa začalo v budove Okresného úradu v Prešove, v ktorej sídli aj Krajské operačné stredisko tiesňovej linky 155. Krátko po obede prijali operátori tiesňové volanie o pomoc mužovi, ktorý skolaboval. Ukázalo sa, že sa nachádza v tej istej budove, ako samotní zamestnanci operačného strediska. Akurát na inom poschodí.

Operátor, ktorí zachránili život.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR)

Šokujúca informácia však neprekvapila operátorov Gabriela Tomka a Ľuba Repanského. Zatiaľ čo ich kolegyňa Eva okamžite začala svedkov inštruovať cez telefón a dispečer vyslal ambulanciu Rýchlej lekárskej pomoci, dvojica mužov sa rozhodla konať. "Okamžite vybehli s naším AED na tretie poschodie, kde ho bezodkladne použili. Výboj bol prístrojom aplikovaný až 4x, medzitým poskytovali kardiopulmonálnu resuscitáciu – stláčali hrudník až do príchodu záchranárov," opísala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Pacienta sa napokon podarilo oživiť. Záchranári ho v umelom spánku previezli do nemocnice.

Urobili maximum

Isté je, že išlo o minúty a ak by sa operátori nerozhodli konať aj nad rámec svojich povinnností, mohol vyhasnúť ďalší ľudský život. "Nesmierne si vážime, čo urobili. Operátori tiesňovej linky 155 sú ako neviditeľní hrdinovia, pomáhajú prostredníctvom telefonického hovoru, na rozdiel od záchranárov nie sú v teréne priamo pri pacientovi. Tento skutok však ukázal, že urobia maximum pre záchranu pacienta a ak ide o zdravie a život, neváhajú pomôcť nad rámec svojich povinností – ako skutoční hrdinovia," dodala Alena Krčová.

VIDEO, ktoré sa stalo hitom: Kým matka varila, tínedžer zázračne zachránil život jej dvojročnej dcérke

Čo je AED?

Operátori použili pri záchrane automatický externý defibrilátor (AED). Ide o na pohľad malý prístroj, no s veľkou silou. Dokáže zhodnotiť pacientov stav, a pri zlyhaní srdca vie obnoviť jeho správnu činnosť. Ak srdce nepracuje, záchrancu vyzve, aby stláčal hrudník.

"Postupne aj na Slovensku rastie počet AED, je ich viac ako 900, ale je ich podľa nás stále málo. Výhodou je, že tento prístroj dokáže použiť aj laik, vďaka hlasovým povelom totiž záchrancu presne naviguje, čo má urobiť. Vydáva povely v slovenskom jazyku, čiže sa netreba báť ani jazykovej bariéry. Jeho použitie je naozaj jednoduché," objasnila hovorkyňa.

Viac o téme: PomocZáchranaZáchranáriPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu