Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Monitoring extrémistov prispel k obvineniam: Chcú posilniť svoj politický vplyv

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Monitoring zo strany slovenskej tajnej služby a následné informovanie o podozreniach z páchania extrémistických trestných činov predstaviteľov a sympatizantov slovenskej pravicovo-extrémistickej (PEX) scény prispeli k vzneseniu viacerých obvinení voči členom PEX. Uvádza sa to v odtajnenej časti Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za minulý rok, ktorá bola v piatok (28. 6.) zverejnená na oficiálnej internetovej stránke spravodajskej služby.

"SIS v priebehu roka informovala príjemcov zo zákona o podozreniach z extrémistických trestných činov zo strany predstaviteľov PEX scény týkajúcich sa napríklad obchodovania s extrémistickým materiálom na internete, hanobenia štátnych symbolov, respektíve prezentácie extrémistických symbolov a hesiel na verejnosti. Tieto poznatky prispeli k vzneseniu viacerých obvinení z trestných činov extrémizmu voči členom PEX. Kritika vedenia trestných stíhaní členov PEX sa následne stala agendou virtuálnych aj verejných aktivít PEX," uvádza sa v spomínanej správe.

Podľa správy extrémisti zameriavali svoje aktivity v roku 2018 najmä na posilňovanie svojho politického a spoločenského vplyvu. V období predvolebnej kampane do orgánov samosprávy obcí zase zo strany extrémistov výraznejšie rezonovala aj protirómska a protiimigračná agenda. Medzi monitorované aktivity zo strany SIS patrili prezentačné témy PEX, extrémistické trestné činy predstaviteľov PEX, možné riziká zo strany radikálnych futbalových fanúšikov a aj dva prejazdy ruského motorkárskeho klubu Noční vlci (NV) cez územie SR.

Viac o téme: ExtrémistiSlovenské tajná službaPrevicovo-extrémistická scéna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu