Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po ochladení bude opäť horúco: Najvyššiu teplotu namerali v Dudinciach, víkendová výstraha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia vo štvrtok namerali zatiaľ najvyššiu teplotu tohtoročného leta. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, horúčava sa v Dudinciach (okr. Krupina) vyšplhala na 35,5 °C.

Horúce počasie podľa meteorológov prechodne prerušil studený front, najciteľnejšie sa ochladilo na severe a východe. Po štvrtkových horúčavách zaznamenali meteorológovia na východnom Slovensku silné búrky, ktoré priniesli mimoriadnu bleskovú aktivitu - behom pár hodín približne 45-tisíc bleskov, silný vietor okolo 70 km/h a intenzívne zrážky. Na niektorých miestach sa ochladilo o takmer 15 °C . V okolí Košíc padali krúpy, ktoré ojedinele dosahovali veľkosť až osem centimetrov.

Varovanie pred nedeľnými horúčavami

Meteorológovia varujú pred horúčavami, ktoré budú na území Slovenska v nedeľu 30. júna. SHMÚ preto vydal výstrahy prvého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe. Výstraha pred zvýšenými teplotami sa týka okresov vo všetkých krajov Slovenska okrem Žilinského. Na niektorých miestach teplota dosiahne až 34 stupňov Celzia medzi 15.00 h až 18.00 h.

Po ochladení bude opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Štvrtok rezonoval v počte kolapsov

Počet kolapsov z tepla bol vo štvrtok zatiaľ najvyšší. Pomoc záchranárov potrebovalo až 116 ľudí. Ako ďalej informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, až 18 pacientov skolabovalo v Prešovskom kraji. Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Žilinskom kraji, išlo o 12 pacientov. V stredu pomoc záchranárov potrebovalo 89 pacientov, ktorí skolabovali z tepla.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," povedala Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

V Maďarsku spôsobili búrky a lejak problémy

Búrky a lejak spôsobili vo štvrtok problémy v železničnej doprave na severovýchode Maďarska. Podľa agentúry MTI v piatok ráno bola ešte prerušená vlaková doprava na dvoch tratiach. Vlaky nahradili autobusovou dopravou na úseku železničnej trate Abaújszántó-Hidasnémeti, kde voda podmyla koľaje. Vlaky nepremávali ani medzi železničnými stanicami Vásárosnamény a Nyírmada, tam však v piatok ráno ešte autobusová spoločnosť nedokázala nasadiť náhradnú dopravu.

Na viacerých miestach severovýchodu krajiny víchrica vo štvrtok vyvrátila na koľajnice stromy a popadané konáre roztrhali trakčné elektrické vedenie. Následky sa železničiarom už podarilo odstrániť, vlaky v piatok ráno premávali už zväčša podľa cestovného poriadku, oznámila štátna železničná spoločnosť MÁV.

V Sabolčsko-satmársko-berežskej župe poškodila búrka strešné konštrukcie takmer 2000 rodinných domov a verejných budov. Takmer 30.000 odberateľov malo prerušenú dodávku elektriny pre roztrhané vedenie. Hasiči v tejto župe museli zasahovať vo vyše 1300 prípadoch v 80 obciach.

Viac o téme: PočasieHorúčavyDudinceNajvyššia teplota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu