Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Envirokriminalita pri stavbe obchvatu: Polícia vyšetruje poškodenie životného prostredia

Envirokriminalita na stavbe bratislavského obchvatu Zobraziť galériu (4)
Envirokriminalita na stavbe bratislavského obchvatu (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Policajti v súčasnosti zasahujú na stavbe bratislavského obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Potvrdila to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Účelom zásahu polície je podľa Mihalíkovej odber vzoriek, ktoré budú predmetom znaleckého skúmania. "Na základe výsledkov znaleckého skúmania vyšetrovateľ PZ rozhodne o ďalšom postupe vo veci v súlade s Trestným poriadkom," dodala. "Vykonávajú sa tam úkony súvisiace s environmentálnou trestnou činnosťou," uviedla s tým, že bližšie informácie by polícia mala zverejniť okolo obeda.

Policajti v súvislosti s environmentálnou trestnou činnosťou v Bratislavskom kraji zasahovali už koncom marca. Zásah mal podľa medializovaných informácií súvisieť s podozreniami, že sa na stavbu D4 a R7 používa kontaminovaná zemina alebo stavebný odpad. Polícia neskôr priblížila, že v tomto prípade je aktuálne vedené trestné stíhanie vo veci zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

Envirokriminalita na stavbe bratislavského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

V marci polícia informovala, že vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči jednej fyzickej osobe M. J. H. a jednej právnickej osobe, bratislavskej spoločnosti s ručením obmedzeným pôsobiacej v stavebníctve, z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Obvinený je stíhaný na slobode. Spoločnosť D4R7 Construction, zodpovedná za stavbu obchvatu, považuje informácie o kontaminácii za dezinformačnú kampaň. Výstavba podľa nej spĺňa vysoké kvalitatívne štandardy a všetky právne požiadavky.

Envirokriminalita na stavbe bratislavského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, v rámci vyšetrovania zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi a zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia pristúpil vyšetrovateľ k výkonu prehliadky iných priestorov a pozemkov. Účelom výkonu tejto prehliadky je odber vzoriek, ktoré budú predmetom znaleckého skúmania. Na základe výsledkov znaleckého skúmania vyšetrovateľ rozhodne o ďalšom postupe vo veci.

Podozrenia musia byť čo najskôr objasnené

Podozrenia pri výstavbe bratislavského obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, musia byť čo najskôr objasnené. V súvislosti so stredajším zásahom polície to uviedol minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek, ktorý sa však podľa svojich slov o zásahu dozvedel z médií.

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

"Dnes asi navzorkujú, dajú to do laboratórií a na základe toho budú konať," interpretoval minister konanie polície. Informoval tiež, že jeho rezort polícii poskytol vzorky, ktoré na mieste nazbierala Národná diaľničná spoločnosť.

Obchvat sa stavia v súlade s platnými normami

Bratislavský obchvat, na ktorého stavbe v stredu zasahovala polícia, sa stavia v súlade s platnými slovenskými a medzinárodnými normami, smernicami i právnymi požiadavkami. Povedal to generálny riaditeľ firmy D4 R7 Construction Juan José Bregel. Stanovisko firmy tvrdí, že vzorky, ktoré boli z diaľnice odobraté v minulosti, nepreukázali výskyt nebezpečného materiálu.

"Po viac ako 20.000 doteraz vykonaných testoch môžeme vyhlásiť, že materiál používaný pre výstavbu bratislavského obchvatu je v súlade so všetkými relevantnými štandardmi i zákonmi." Policajná obhliadka je podľa nich súčasťou procesu, ktorý sa začal už pred stredajšou akciou. "D4 R7 Construction s.r.o. má záujem o rýchle objasnenie všetkých otvorených otázok. Preto vítame každé vyšetrovanie a úzko spolupracujeme s políciou", dodal Bregel.

Viac o téme: ObchvatBratislavaD4R7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu