Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obchvat Prešova na R4 dostáva reálne kontúry: NDS pripravuje tender na výstavbu druhej etapy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) pripravuje súťaž na výstavbu aj druhej etapy severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa predpokladá vyhlásiť predbežne v dvoch termínoch, začiatkom roka 2020, prípadne o rok neskôr. Závisí to od toho, či vyše 10-kilometrová časť obchvatu bude v plnom profile so štyrmi pruhmi, alebo len v polovičnom profile.

"Na rýchlostnú cestu R4 Prešov - severný obchvat II. etapa prebieha na základe požiadavky Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) dopracovanie viacerých variánt ekonomických analýz. Na základe ich výsledkov vydá ÚHP stanovisko, či ďalšie pokračovanie prípravy bude v plnom, alebo v polovičnom profile," uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Na tento úsek má NDS vydané právoplatné územné rozhodnutie a spracovanú dokumentáciu na stavebné povolenie na plný profil. "V prípade, že padne rozhodnutie o pokračovaní v plnom profile, tak sme pripravení vyhlásiť súťaž začiatkom roku 2020. V prípade, že budeme musieť ísť do polovičného profilu, je potrebné túto dokumentáciu prepracovať a tým pádom predpokladáme zhruba dvanásťmesačné oneskorenie," priblížila Michalová.

Vplyv na počet pruhov na R4 bude mať očakávaná intenzita dopravy v budúcnosti. NDS očakáva, že v roku 2025 by po úseku R4 malo jazdiť 14 až 18-tisíc áut denne a v roku 2035 by sa mala intenzita dopravy zvýšiť na 17 až 23-tisíc vozidiel. Na základe údajov z roku 2015 po ceste prvej triedy I/18 na úseku Prešov - Kapušany jazdilo vyše 23-tisíc áut za 24 hodín.

Celkové predpokladané náklady na výstavbu druhej etapy obchvatu Prešova na R4 s tunelom Okruhliak vo variante s plným profilom dosahujú zhruba 314 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, z toho náklady na stavebné práce 286 mil. eur. Variant s polovičným profilom by stál podľa odhadov 235 mil. eur. Plánovaná stavba je podľa NDS v súčasnosti majetkovo vysporiadaná na 98 percent v prípade trvalého záberu a na 88 percent dočasného záberu. Pokračuje uzatváranie posledných zmlúv, ako aj 45 vyvlastňovacích konaní na trvalý záber s finančným plnením 127-tisíc eur a 115 vyvlastňovacích konaní na dočasný záber v objeme 18 300 eur.

Viac o téme: DiaľnicaObchvatNDSPrešovR4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu