Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zhrození Levičania: Prídeme o pľúca mesta!

Levičanka Beáta Nichtová smúti za vyklčovaným lesom.
Levičanka Beáta Nichtová smúti za vyklčovaným lesom. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE - Stratíme vzácnu zeleň! Niektorí Levičania majú hrôzu z ťažby topoľov v záhradkárskej časti mesta pri potoku Perec, kde lesníci v týchto dňoch klčujú takmer 3-hektárový les. „Prídeme o pľúca mesta,“ tvrdia rozčarovaní záhradkári.

„V meste už nemáme veľa zelene a teraz prídeme aj o tú trošku? Mám blízko záhradku a do lesíka, kde žijú aj zajace, sme často chodievali na prechádzky. Stromov bude veľká škoda,“ smutne vraví Levičanka Beáta Nichtová.

Stromy dali vyklčovať lesníci. Riaditeľ levického odštepného závodu Lesov SR Dušan Krajniak vylúčil dohady, že ich vyklčovali preto, že sa tam bude niečo stavať. Naopak, stromy vraj likvidujú aj na podnet viacerých záhradkárov.

„Je to riadna a plánovaná ťažba a mali sme ju v hospodárskom pláne. Záhradkári sa nám častejšie sťažovali, že padajúce konáre z 50-ročných stromov im poškodzujú majetok a ohrozujú ich. Stromy mali byť odstránené už pred 15 či 20 rokmi. Začiatkom leta navyše lietajúce semená strpčujú život alergikom,“ povedal riaditeľ. Na jar vyrúbané stromy nahradia mladými dubmi, jaseňmi a čiernymi orechmi. „Mesto tak bude čistejšie,“ dodáva Krajniak.

Na takmer 3 hektároch vyťažia lesníci do konca roka viac ako tisíc kubických metrov topoľov a vyvezú ich približne na 35 kamiónoch. Drevo predajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu