Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Varovanie pred horúčavami: MAPA výstrah! Česko a Nemecko bombardovali krúpy, zničené autá a zranení

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovensko zasiahla tento týždeň vlna horúčav. Pred vysokými teplotami vystríha aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý na štvrtok vydal výstrahu až druhého stupňa. Naopak, v Nemecku a Česku padali obrovské krúpy.

Neznesiteľné teplo trápi ľudí od skorých ranných hodín. Aj keď teploty už atakujú vysoké čísla, bude horšie. Meteorológovia vydali výstrahy 1. stupňa pred horúčavami najmä pre Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky, Trnavský a Prešovský kraj v čase od 14.00 h do 18.00 h.

Teploty na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Teploty na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," píše SHMÚ. Pozor by si mali dávať najmä seniori a malé deti. Pre každého človeka a zviera je však dôležitý pitný režim. 

Teploty na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Krúpy v Nemecku a Česku

Naopak, strednou Európou sa v noci prehnali búrky s krúpami, ktoré mali priemer až 5 cm. U našich českých susedov napáchali aj veľké škody. Búrky vyvracali stromy a krúpy ničili autá. 

"Cez strednú Európu postupuje studený front, ktorý sa nad Nemeckom a Českom vlní. Tento studený front rozdeľuje teplotne výrazne rozdielne vzduchové hmoty. Zatiaľ čo vo východnej časti strednej Európy panujú tropické teploty, tak v západnej časti Nemecka dnes teploty nebudú prekračovať hranicu +20 °C," píše iMeteo na svojej stránke. 

Plné ruky práce mali hasiči v Česku, kde zasahovali pri zatopených pivniciach a vyvrátených stromoch. "Nárazy vetra na čele búrkovej vlny dosahovali až 90 km/h. V niektorých oblastiach sa vyskytovalo aj intenzívne krupobitie. Napríklad v Sokolově krúpy poškodzovali kapoty áut a rozbíjali strešné okná," dodáva portál.

Viac o téme: TeploLetoBúrkaKrúpyHorúčavyKomáre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu