Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hodnotenie vodných plôch na začiatku sezóny: V zozname kvality rozhodne nevedieme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Monitorovanie vodných plôch v európskych krajinách dopadlo prevažne pozitívne. Toto hodnotenie si zobrala do svojich rúk Európska komisia. Výsledok hovorí o tom, že viac ako 85% miest v Európskej únii s týmito plochami, ktoré sú určené na kúpanie, spĺňajú prísne normy na kvalitu a čistotu vody. Výsledky z prieskumu tak vykresľujú celkový obraz o tom, kde si možno vybrať najlepšie miesto na takéto aktivity. Slovensko sa však ocitlo takmer na chvoste rebríčka.

Podľa výsledného rebríčka sa hodnotenie kvality vodných plôch určovalo celkovo v štyroch známkach kvality - vynikajúca, dobrá, dostatočná, nedostatočná a neklasifikované plochy. Súčasťou hodnotenia bola kvalita vody na plážach vnútrozemských štátov EÚ. Hodnotené však boli aj rieky, priehrady a aj jazerá, v ktorých sa často vyskytujú turisti.

Hodnotenie vodných plôch na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eea.europa.eu)

Medzi lídrami Cyprus ale aj Rakúsko

Hodnotených bolo viac ako 21 tisíc vodných plôch. To, čo mohlo negatívne ovplyvniť výsledok hodnotenia bol napríklad aj výskyt fekálnych baktérií, ktoré tiež môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti. 

Z uvedených výsledkov komisie možno skonštatovať, že majstrami rebríčka sú Cyprus, Malta, Rakúsko či Grécko. Líder rebríčka tak dosiahol úroveň 99,1 % akceptovateľných vodných plôch. Priemer EÚ bol pritom stanovený na 85,1 %.

Slováci takmer pri chvoste

Tí, ktorí skončili pod priemerom boli Fíni, Česi, Francúzi ale bohužiaľ aj my. Slovensko so svojím hodnotením skončilo na štvrtom miesto od konca, a teda takmer na konci rebríčka. Celkovo bolo u nás hodnotených 32 subjektov. Na najlepšej, a síce vynikajúcej úrovni skončilo 18 vodných plôch na kúpanie. Dvojku, a teda dobrú kvalitu vody dosiahlo 9 vodných plôch. Slovensko má aj jednu dostatočnú a jednu nedostatočnú vodnú plochu.

Z tých, ktoré plochy skončili najlepšie možno podľa portálu noviny.sk menovať Liptovskú Maru, Zemplínsku Šíravu, a Veľkú Domašu. Na druhej strane, podpriemernou kvalitou vody disponujú nádrže Kanianka, Kurinec - Zelená voda, alebo Vinianske jazero na Zemplíne.

Hodnotenie vodných plôch na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

Niektorí sú na tom ešte horšie

Za nami v rebríčku čistoty a kvality vody skončilo už len Rumunsko, Bulharsko a najhoršie dopadlo Poľsko - len 28% vyhovujúcich vodných plôch na kúpanie. Tu však treba povedať, že pri 483 subjektoch, ktoré boli v Poľsku kontrolované bolo 301 na neklasifikovanej úrovni.

Viac o téme: KvalitaKúpanieVodné plochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu