Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miroslav sa zapísal do dejín kriminalistiky: V Trenčíne vzal dve mladé stopárky a brutálne ich zavraždil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA/PRAHA - Pred 40 rokmi, v skorých ranných hodinách 9. februára 1979, bol v bratislavskej väznici popravený Miroslav Somora - muž, ktorý inšpiroval tvorcov známej socialistickej detektívky Smrť stopárok. Somora, ktorý sa živil ako vodič nákladného auta, pritom nebol ani pred dvojnásobnou vraždou spáchanou v auguste 1976 žiadne neviniatko. Mal za sebou niekoľko trestov za lúpežné prepadnutia, krádeže a znásilnenia, dokonca sa mu podarilo utiecť z väznice i liečebne.

Od vraždy exministra Duckého uplynie 20 rokov: Prípad nie je stále uzavretý

Dve hodiny po polnoci 8. augusta 1976 požiadali Somoru, 11 rokov ženatého otca dvoch detí, pred stanicou v Trenčíne o zvezenie dve dvadsaťročné dievčatá. Mali namierené do Tatier, kde chceli stráviť dovolenku.

Keď za Trenčianskou Teplou zaspali, Somora vytiahol spod sedadla masívny kľúč na kolesá a začal s ním dievčatá mlátiť. Potom, čo po úderoch do hlavy upadli do bezvedomia, vzal nôž a obe dobodal. Jednu z nich potom ešte znásilnil. Mŕtve telá odviezol na skládku pri Valašských Klobúkoch, kde ich zahrabal.

Miroslav Somora
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Somora  (Zdroj: vpsmvbrno.cz)

Vďaka pozornému mužovi, ktorému prišlo divné, ako Somorovo nákladné vozidlo Roman pri skládke parkuje, boli ale mŕtvoly hneď odhalené a vraha policajti chytili o dva dni neskôr.

V roku 1979 nakrútil podľa tejto hroznej udalosti režisér Jindřich Polák svoj celovečerný film Smrť stopárok. Psychopatického vraha trpiaceho neovládateľnou agresivitou voči ženám stvárnil poľský herec Marek Perepeczko a stopárky si zahrali Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.

Viac o téme: VraždaTrestMiroslav SomoraStopárky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu