Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prehovoril o podivných praktikách v polícii: Teraz chodí na výsluchy, trestné oznámenie od Gašpara

Branislav Diďák
Branislav Diďák (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Upozornil na to, že políciu treba od základov prekopať, ale aj na zvláštne praktiky a ľudí, ktorí majú mať podchytených svojich policajtov. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar však naňho podal trestné oznámenie.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a masívnych protestoch, na ktorých žiadali aj hlavu policajného prezidenta, musel Gašpar z tohto miesta odísť. Na krátky čas zakotvil pri ministerke vnútra Denise Sakovej, no po prevalení sa kauzy lustrovania novinárov musel odísť aj z tohto miesta. 

Bývalý policajný prezident sa, okrem iného, teraz venuje písaniu blogov na konšpiračnom webe Hlavné správy. Tie sú známe aj tým, že donedávna podporovali kotlebovcov, teraz šíria hoaxy o migrantoch. 

Tibor Gašpar podal aj niekoľko trestných oznámení. Nevyhol sa im ani Branislav Diďák, tvár reformy Za lepšiu políciu. Sú naňho podané štyri oznamy a dôvodom má byť jeho nedávny rozhovor, v ktorom hovoril o páchaní trestných činov aj medzi policajtmi, prípadne o tom, že niektoré sú zametené pod koberec, pretože ide o "našich ľudí".

Šikanovanie v polícii

Po tom, ako Diďák verejne prehovoril, nabralo odvahu aj niekoľko policajtov, ktorí sa rozhovorili o šikanovaní v policajnom zbore.

"Šikanovanie je v polícii účinný spôsob, ako paralyzovať akúkoľvek snahu o poctivé a čestné plnenie si služobných povinností, ale aj snahu o férovosť. Verejnosť sa o šikanovaní v zbore dozvie, len ak príslušníci polície začnú o svojich skúsenostiach hovoriť verejne. Je dobré, že policajti začali otvorene rozprávať o pomeroch v policajnom zbore. Tieto výpovede potvrdzujú, že naša snaha a cesta je správna. Polícia musí prejsť zásadnými reformami, nestačí vymaniť len vedenie PZ, ale treba do jeho fungovania zaviesť transparentné pravidlá a dodržiavať ich. Týka sa to kariérneho rastu, ohodnotenia, platových podmienok, manažérskych skúšok a podobne. Potom bude veľkým problémom šikanovanie, či jeho snaha o utajenie," povedal pre Topky Diďák. 

Viac o téme: Trestné oznámeniePolícia Tibor GašparBranislav Diďák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu