Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zamestnanec základnej školy v Čadci ohrozil kopu detí, má tuberkulózu! Riaditeľka prijala opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČADCA – Základná škola Jána Amosa Komenského v Čadci čelí problému. U jedného z jej zamestnancov bolo potvrdené ochorenie na tuberkulózu. Pre Topky.sk to uviedla riaditeľka dotknutej školy.

„Potvrdzujem, že v ZŠ J. A. Komenského v Čadci sa vyskytlo u jedného zamestnanca ochorenie na TBC,“ dosvedčila nám Anna Dinisová, riaditeľka ZŠ J. A. Komenského v Čadci, na ktorú sme sa obrátili, aby nám aktuálnu situáciu objasnila. Ďalej priblížila, že v súvislosti s týmto ochorením boli usmernení tamojšou pneumoftizeologickou ambulanciou, v ktorej ordinuje lekárka Mária Hriňová, a škola sa riadi jej pokynmi.

Zamestnanec základnej školy v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Rodičov a zamestnancov, ktorí prichádzali do kontaktu s pacientom, sme informovali o výskyte ochorenia. Dospelí zamestnanci absolvujú kontrolné vyšetrenie v pľúcnej ambulancii v Čadci. Žiaci budú postupne vyšetrení v detskej pľúcnej ambulancii v Žiline,“ vysvetlila nám riaditeľka školy s tým, že rodičom sprostredkovali pokyny zdravotníckych zariadení k príprave na toto odborné pľúcne vyšetrenie. „Nakoľko ide o veľký počet detí, vyšetrenia budú prebiehať dlhší čas a budú koordinované detskou pľúcnou ambulanciou. Rodičom všetkých žiakov a zamestnancom školy odporúčame, aby sledovali zdravotný stav detí a dospelí svoj zdravotný stav a nepodceňovali prípadné ochorenia,“ vyzvala Dinisová, ktorá vylúčila, že vzniknutá situácia sa dotkla výučby. „Škola nemá žiadne obmedzenia, výchovno-vzdelávací proces prebieha v štandardnom režime,“ podotkla Dinisová.  

Zamestnanec základnej školy v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)
 

O stanovisko k prípadu sme požiadali i Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci. Tam pôsobiaca hygienička Xénia Lukáčová povedala, že ohraničiť ohnisko nákazy TBC a zabezpečiť v ňom protiepidemické opatrenia je v kompetencii pneumológa alebo pneumoftizeológa. Ako zdôraznila, ich epidemiológ sa po obdržaní informácie o podozrení na výskyt TBC u jednej osoby z okresu Čadca s odborným lekárom bezodkladne skontaktoval.


Čítajte aj: Zabudnutá choroba, ktorá sa šíri kašľom: Najprv sa podobá na chrípku, potom vycerí zuby


Tuberkulózu vyvolávajú u ľudí aj u zvierat patogénne druhy z rodu Mycobacterium. Nakaziť sa nimi možno cez dýchacie cesty, prípadne kontaminovanou potravou alebo priamym poranenou kožou alebo sliznicou. Riziko infekcie závisí od viacerých faktorov, medzi ktoré patria miera infekčnosti zdroja, tesnosť kontaktu, množstvo inhalovaných baktérií či stav imunitného systému hostiteľa.

Viac o téme: ČadcaTuberkulóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu