Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európu sužujú búrky: VIDEO Jeden z našich okresov bojuje so záplavami, zlá správa od meteorológov

Búrky sužujú viacero krajín vrátane Slovenska. Zobraziť galériu (8)
Búrky sužujú viacero krajín vrátane Slovenska. (Zdroj: YT/iMeteo, FB/Severe Weather Europe,)

SLOVENSKO/EURÓPA – Intenzívne nočné búrky potrápili Slovensko, Rakúsko a Nemecko. V Maďarsku a Srbsku dokonca mali supercelárnu štruktúru, v Poľsku padali až 3-centimetrové krúpy. Podľa meteorológov budú búrky spôsobovať komplikácie aj v najbližších dňoch. U nás aktuálne narobili problémy najmä v topoľčianskom okrese, kde voda s bahnom vytopila niekoľko obcí.

Vo vlhkom vzduchu početné prehánky, lokálne i búrky

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) spresnil, že od nedele k nám od juhu prúdi vlhký vzduch, v ktorom sa vytvárali početné prehánky, lokálne aj búrky, prechodne i trvalejší dážď. To sa podpísalo pod nočné zrážky. Tie spôsobili veľké problémy v niekoľkých obciach v okrese Topoľčany. „Premenlivé počasie s prehánkami a búrkami bude pretrvávať aj v ďalších dňoch,“ skonštatoval SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Búrky sa budú vyskytovať v oblasti západného Slovenska

Na západe Maďarska sa vytvorila búrková oblačnosť, ktorá postupuje k severu. K rozvoju kopovitej oblačnosti dochádza aj v oblasti západného Slovenska. Búrky budú sprevádzané najmä prívalovými zrážkami, pričom sa môže ojedinele vyskytnúť aj krupobitie.

Aktuálne zobrazenie bleskov na radarovej mape.

Medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom aktuálne hlásia hustý dážď, na ceste je vraj veľa vody. Ako ďalej informujú, pozor treba dať aj na aquaplaning, a tiež nezabudnúť si prepnúť svetlá z denného svietenia na stretávacie.

Záplavy v topoľčianskom okrese

Prírodný živel z noci na pondelok zaplavil polia a záhrady. Voda s bahnom sa potom dostávala do obcí, jednou z nich boli aj Norovce.

Búrky vytopili aj obce Krnča, Krušovce a Solčianky. V priebehu niekoľkých minút tam spadlo až okolo 20 litrov zrážok na meter štvorcový, informovalo iMeteo.sk.

Búrky budú vystrájať aj v Nemecku

Nemeckí meteorológovia v nedeľu vydali najvyšší stupeň varovania, štvrtý výstražný stupeň platí najmä dnes a zajtra pre severnú časť Álp. Najväčšie komplikácie sa očakávajú v alpských dedinkách, kde je obrovské riziko, že sa vylejú malé potoky a rieky. Neskôr tak môžu nastať problémy aj v mestách a väčších obciach, kde sa budú menšie rieky zlievať.

Nemecko by mali počas dneška zasiahnuť záplavy. Očakávajú sa intenzívne búrky sprevádzané prívalovými lejakmi, ktoré postupne prejdú do trvalého lejaku, ktorý bude na juhu krajiny ustávať až v stredu. Spadnúť môže až 200 mm zrážok. Záchranné zložky sú v pohotovosti.

Maďarsko zasiahla supercelárna búrka 

Búrky v Maďarsku.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Országos Meteorológiai Szolgálat)

Intenzívne búrky počas včerajšej noci sužovali aj našich susedov. V Maďarsku dokonca mali supercelárnu štruktúru. Nepriaznivé počasie ochromilo aj leteckú dopravu. 

Búrky v Maďarsku.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Országos Meteorológiai Szolgálat)

Tamojší letoví dispečeri odkláňali lietadlá na iné trasy. Ani tam nič nenasvedčuje tomu, že búrky by mali v najbližších dňoch ustáť.   

Búrky v Maďarsku.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Országos Meteorológiai Szolgálat)

Supercela sa objavila i nad Srbskom

Silné búrky úradujú aj v Srbsku, včera sa tam takisto prehnala supercelárna búrka.  

Supercela nad Srbskom.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/VojvodinaMeteo)

V Poľsku padali až trojcentimetrové krúpy

Silné búrky, ktoré boli navyše sprevádzané krupobitím, včera večer zasiahli aj susedné Poľsko. Udreli hlavne na juhu krajiny, kde najväčšie krúpy dosahovali priemer až 3 cm.

Krupobitie v Poľsku.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Severe Weather Europe)

Krupobitie v Poľsku.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Severe Weather Europe)

Situácia na nemeckej diaľnici

Počasie v Bruseli

Viac o téme: BúrkyVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu