Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teplotný šok sa blíži: Už o chvíľu sa poriadne ochladí, varovanie meteorológov pre toto územie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jar nie a nie potešiť Slovákov. Aj keď by mnohí z nás už chceli, aby sa mohli vyhrievať v slnečných lúčoch a odložiť konečne bundy, tieto priania zatiaľ nebudú nevyslyšané. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred búrkami s krúpami a silným nárazovým vetrom na západnom Slovensku. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na Slovensko sa valí ďalšia vlna: Pripravte sa na dážď, meteorológovia však majú aj dobrú správu

Výstrahy platia pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj od 20.00 h. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 25 metrov za sekundu.

Teplotný šok sa blíži:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

"Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," varujú meteorológovia. Výstraha platí do nedele (12. 5.) do 3.00 h.

Teplotný šok sa blíži:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Studený front

Pred zvlneným studeným frontom, ktorý v sobotu postúpi od západu do strednej Európy, bude do našej oblasti od juhozápadu prúdiť teplý vzduch. Maximá teploty budú v intervale od 16 stupňov Celzia na severe do 23 stupňov Celzia na juhu a prehánky či búrky sa vyskytnú len ojedinele, najmä na východe. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

"Večer však na západ Slovenska od západu postúpi studený front, ktorý prinesie prehánky, búrky, prechodne i trvalejší dážď, zosilnenie vetra a výrazné ochladenie," uviedli meteorológovia. V priebehu niekoľkých desiatok minút by sa malo ochladiť približne o desať stupňov Celzia. Front však neprejde celým územím, dostane sa približne po stredné Slovensko.

Teplotný šok sa blíži:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Najvýraznejší bude práve na krajnom západe Slovenska, pretože sem príde v čase, keď bude ešte pomerne teplo (18 - 20 stupňov Celzia), teda bude na ňom výrazný teplotný kontrast," tvrdia meteorológovia s tým, že ak bude postupovať ďalej na východ, tento kontrast sa postupne stratí.

Studený front sa bude v našej oblasti vlniť niekoľko ďalších dní a prinesie sychravé počasie, postupne aj výrazne zosilnie vietor. Na východe sa však prejaví najneskôr a budú tak výrazné rozdiely v teplote vzduchu medzi severozápadom a juhovýchodom nášho územia.

Viac o téme: PočasieVarovanieKrúpyBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu