Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislava sa pred hokejom obalila do pozlátka: FOTO Spoznajte skutočné krásy veľkomesta

Skutočné krásy hlavného mesta. Zobraziť galériu (14)
Skutočné krásy hlavného mesta. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Majstrovstvá sveta v hokeji sa blížia a v našich najväčších slovenských mestách sú prípravy v plnom prúde. Malým vynovením prešla aj najväčšia hanba hlavného mesta Bratislavská hlavná stanica. Pod pozlátkom sa však ukrývajú skutočné krásy veľkomesta, ktoré môžu prekvapiť nejedného turistu.

Bratislava sa pripravuje na nápor hokejových fanúšikov zo zahraničia, ale aj z iných kútov Slovenska. Väčšina ľudí bude cestovať vlakom a ako prvú teda uvidia najväčšiu hanbu Bratislavy. Hlavná stanica je totiž roky v dezolátnom stave. Pred majstrovstvami ju síce trošku upravili, no nadšeného hokejového fanúšika môže stále šokovať. 

Hanba Bratislavy zmenila vizáž! FOTO Hlavná stanica nahodila sexi fasádu, pozrite sa na tie tvary

A aj napriek tomu, že v centre mesta sú pripravené krásne fanúšikovské zóny a útulné kaviarničky či podniky s drahým pivom, Bratislava nie je len centrum. Skutočné mesto bez pozlátka uvidíte už po ceste z Hlavnej stanice. 

Nástrahy Hlavnej stanice

Keď vystúpime z vlaku a zhlboka sa nadýchneme, neucítime športovou atmosférou nabité mesto, ale zápach moču či iných telesných tekutín, ktoré sa šíria z bezdomovcov okupujúcich vnútorné a vonkajšie priestory stanice v hlavnom meste.

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Nevadí, prebijeme to nikotínom, ktorý nám po dlhej ceste padne dobre. Hľadáme trafiku, ktorá sa na stanici skutočne nachádza. Víťazoslávne si vypýtame svoju škatuľku a vyťahujeme kartu, keďže pri sebe nemáme žiadnu hotovosť. Čaká nás však nepríjemné prekvapenie, keď zistíme, že v trafike na bratislavskej hlavnej stanici si bezhotovostne nič nekúpime. Ostáva nám len nájsť bankomat.

Program Slovákov na MS v hokeji 2019 - Rozpis zápasov 

Zahraničných nadšencov či menej znalých pomerov vo veľkomeste, ktorí si chcú ušetriť nohy, môžu nepríjemne prekvapiť taxikári. Väčšina z tých, ktorí parkujú priamo pred hlavným vchodom stanice, si za pár kilometrov môže naúčtovať horibilné sumy. Preto odporúčame prechádzku, počas ktorej uvidíte skutočné veľkomesto. 

Pivo v Rýchliku

K hokeju patrí jednoznačne pivo a po dlhej ceste vlakom si určite radi jedno - dve doprajeme. Rovno pod stanicou čaká príjemná nenápadná krčma, kde svoj smäd uhasíme. No, možno nie je až taká príjemná. Zabudnite na obsluhu na terase, obslúžiť sa musíte sami. 

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Vnútri nás čaká vôbec nie usmievavý majiteľ, ktorý nám načapuje dve veľké, vypýta pár eur a ďalej sa venuje svojej cigarete. Ak cestujete aj s deťmi, pri tejto útulnej krčmičke je aj ihrisko, na ktorom sa určite vyšantiť nemôžu. Odložiť do trávy alebo k pokazeným preliezačkám, ktoré vyzerajú ako z Černobyľu, ich však môžete. 

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Šancová

Od Hlavnej stanice vedie dlhá a rušná Šancová ulica, na ktorej tiež nájdete množstvo zaujímavostí. Dlhé roky tu sídli aj Sex shop. Ak by ste v ňom však chceli nakupovať, máte smolu. Zatvorený je už niekoľko rokov. 

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

YMCA

Aj po ceste z hlavnej stanice môžete naraziť na národnú kultúrnu pamiatku. Asi by vám to hneď nenapadlo, ale budova, v ktorej je päť podnikov, je skutočne historická. Hrdo sa vypína na rušnej ceste, ktorá križuje Šancovú a Karpatskú ulicu. Sídli v nej priestor A4, Majestic Music Club, Randal klub, Cobra, Pirát a Hopkirk. 

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Je úplne jedno, či je pracovný deň alebo víkend, väčšinou sú podniky plné. Vnútri je najrôznejšia zmeska ľudí. Počas víkendu tu natrafíte na rôzne vekové kategórie, ktoré sa v teplejších mesiacoch povaľujú po trávniku či popíjajú vonku na múriku. Výnimkou nie sú zaľúbené alebo práve spoznané dvojice rozvášnené poriadnou dávkou alkoholu, o ktorý nie je v týchto podnikoch núdza. Platiť sme mohli dokonca aj kartou. Nad päť eur. 

Skutočné krásy Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Maarty)

Skutočným skvostom sú však až toalety, ktoré sú veľmi čisté. Môže za to zrejme voda, ktorá sa valí z dámskych záchodov. Na niektorých sú dokonca aj dosky a atmosféru dotvárajú démonické kresby na stenách. Túto národnú kultúrnu pamiatku by ste určite nemali počas vašej návštevy v Bratislave vynechať.

Pentagon

..nie ten americký. Predpokladáme, že bratislavský Pentagon je známy už po celom Slovensku, no zahraniční turisti určite nevedia, aký skvost ich čaká, ak sa vyberú do mestskej časti Vrakuňa. Na Stavbárskej ulici sídli veľkolepá stavba, ktorá svojím vzhľadom pripomína práve Pentagon v USA, podľa čoho dostala aj pomenovanie. 

Chvíľu sa možno budete cítiť ako na Hlavnej stanici, pretože aj tu ucítite rôzne ľudské pachy. Môžu za to zrejme narkomani, ktorí svoje potreby vykonávajú priamo na ulici. Ak budete mať šťastie, natrafíte aj na dvojicu policajtov, ktorí sú na obchôdzke. 

Pentagon vo Vrakuni upútal
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Až toľko šťastia nebudete potrebovať na to, aby ste uvideli užívanie drog v priamom prenose, pretože práve tým je Pentagon známy. Na vstup do miestnej krčmy sme odvahu nenabrali, predsa len, na cudzích ľudí tam nepozerajú s veľkou dôverou. 

Obchodná

Ak si cez deň prejdete tieto bratislavské skvosty, večer možno budete mať chuť na zábavu. Ako prvé vám určite napadne Staré mesto či Obchodná ulica. Tá je tiež už bratislavským fenoménom. Aj počas dňa na nej stretávame množstvo rôznych ľudí, od tých nenápadných až po tých, ktorých rozhodne neprehliadnete. Známa je aj tým, že na nej na smrť dobili Filipínca Henryho.

Bratislava sa pred hokejom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V noci je to jedna z najrušnejších ulíc, na ktorej sa pohybuje aj najviac policajtov. Výtržnosti sú na denno-nočnom poriadku. Ak však chcete zažiť veľkomesto bez hokejového pozlátka, určite ju navštívte. A nevynechajte ani podniky, ktoré sme vám spomínali vyššie. 

Viac o téme: MestoHokejBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu