Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Slovensko sa vráti počasie ako zo zlého sna: Búrky, sneženie a... V tento deň bude najhoršie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images,)

BRATISLAVA – Hoci je už bláznivý apríl za nami, zdá sa, že počasie sa s nami stále zahráva. Kým v prvej polovici týždňa sme vyťahovali teplejšie bundy a dáždniky, počas dňa pracovného pokoja sme si užívali príjemné slnečné lúče. Od piatka sa to však opäť začne meniť, pričom v závere víkendu sa ochladí až o takmer desať stupňov.

V piatok do našej oblasti postúpi od severozápadu studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Fínskom.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Preto bude oblačno až zamračené. V noci ojedinele, cez deň na väčšine územia, sa vyskytnú prehánky alebo dážď, výnimočne aj búrky. Na hrebeňoch Tatier hrozí sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na 11 až 6, v Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní bude väčšinou okolo 4 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 21, v Trenčianskom, Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní vystúpi na 11 až 16 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, cez deň väčšinou juhozápadný až západný vietor rýchlosťou 10 až 25 km/h.

Radarová mapa zobrazuje dážď a búrky.

V sobotu sa bude v rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu, siahajúcej zo severovýchodnej Európy cez jej vnútrozemie až nad severnú Afriku, nad našou oblasťou vlniť studený front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia avizujú ochladzovanie. Na väčšine územia bude prevažne zamračené, pričom na viacerých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky, na východe ojedinele i búrky. Vo vysokých polohách by malo snežiť.

Najnižšia nočná teplota klesne na 9 až 4 stupňov, teplejšie bude len výnimočne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 8 až 13, na juhu stredného Slovenska, v Above, na Šariši a na Zemplíne sa oteplí na 14 až 19 stupňov. Fúkať bude prevažne severný, na východe a v Banskobystrickom kraji spočiatku južný až juhozápadný, vietor rýchlosťou do 20 km/h.

V nedeľu na zvlnenom studenom fronte, ktorý bude aj naďalej ovplyvňovať počasie u nás, sa v centrálnom Stredomorí prehĺbi samostatná tlaková níž. Súčasne k nám od severozápadu začne prenikať studený, pôvodom arktický vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Záver prvého májového víkendu bude taktiež upršaný. Zrážky by sa mali vyskytnúť na mnohých miestach. Vo vysokých, na severozápade neskôr aj v stredných, polohách bude snežiť. SHMÚ avizuje, že bude chladno.

Najnižšia nočná teplota totiž klesne na 7 až 2, na juhu stredného Slovenska a na Zemplíne bude okolo 9 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá len na 10 až 15 stupňov, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a pod Tatrami bude väčšinou len 4 až 9 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h, na západe neskôr miestami okolo 35 a v nárazoch okolo 55 km/h.

Viac o téme: BúrkyDážďPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu