Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predpoveď počasia, ktorá nepoteší: Pozor na silný vietor, TU bude poriadne mrazivo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na horách v Trenčianskom kraji sa v stredu v noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno rozfúka. Na silný vietor upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstraha momentálne platí pre päť okresov, a to Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Bánovce nad Bebravou a Prievidza. "Na horách v polohách okolo 900 metrov nad morom sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 72 až 80 kilometrov za hodinu a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 kilometrov za hodinu," uvádza SHMÚ. Výstraha predbežne platí od stredy od 22.00 h do štvrtka do 6.00 h. 

Predpoveď počasia Trnavský kraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo štvrtok však treba so silnejším vetrom počítať aj na horách, nad pásmom lesa, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Rýchlosť vetra by podľa meteorológov mohla dosiahnuť v nárazoch 100 až 125 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dopĺňa SHMÚ. Výstraha predbežne platí od štvrtka od 00.00 h do 9.00 h. 

Východné Slovensko sa zobudí do mrazivého rána

Východné Slovensko potrápi v noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa. "Vo výške piatich centimetrov nad povrchom sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne Celzia. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," píše SHMÚ na svojej webovej stránke. Výstraha predbežne platí vo štvrtok (9. 5.) od 00.00 do 06.00 h. 

Počasie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Viac o téme: PočasieVýchodTrnavský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu