Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kšefty s diaľničiarmi: Bugár zarobí vyše 76-tisíc vďaka obchvatu, na zmluve chýba jeho meno

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda Mosta-Híd, Béla Bugár, si poriadne prilepší. Uzavrel totiž dodatok s diaľničiarmi na prenájom pozemkov. Zarobí tak viac ako 76-tisíc eur. Zaujímavosťou ale je, že kým dodatok obsahuje jeho celé meno, na zmluve má len iniciálky.

Na predaji časti pozemkov v Kvetoslavove, ktoré stoja pod diaľničným obchvatom D4/R7, zarobil Bugár v minulosti pol milióna eur. Pozemky, ktoré mu ostali, dočasne potrebujú diaľničiari pri výstavbe obchvatu. 

Zasadá koaličná rada: Krízu priznal aj podpredseda Mostu, Bugár chýba

Pozemky si od šéfa Mosta Híd prenajala Národná diaľničná spoločnosť na rok, respektíve na viac rokov. Z dodatku k zmluve vyplýva, že Bugár by tak na prenájme pozemkov mohol zarobiť viac ako 76-tisíc eur. Dodatok je účinný od 22. marca 2019. 

Iniciálky na zmluve

Dodatok bol uzavretý k nájomnej zmluve z roku 2014. NDS však ako dodávateľa neuviedla meno Bélu Bugára, ale iba jeho iniciálky B.B. Upozornil na to portál Aktuality.sk. Z vyjadrení odborníkov, ktorých portál oslovil, vyplýva, že ide o neštandardný krok. 

Upozorňujú na paragraf 13 infozákona, podľa ktorého sa na povinne zverejňované zmluvy neuplatňuje anonymizácia údajov účastníka zmluvy v rozsahu titul, meno, adresa. Pri zverejňovaní zmlúv by malo prevažovať právo verejnosti na informácie nad argumentmi v prospech ochrany osobných údajov ľudí, ktorí obchodujú so štátom, zdôraznil zase riaditeľ Transparency International Gabriel Šípoš. Celé meno Bélu Bugára sa však už spomína v dodatku k zmluve.

Národná diaľničná spoločnosť nevysvetlila, prečo sa na nájomnej zmluve nachádzajú len iniciály šéfa Mosta-Híd, podobnosti portálu neprezradila ani hovorkyňa strany. 

Dotatok k nájomnej zmluve uzavreli 13. marca 2019, v centrálnom registri bol zverejnený až 21. marca. Firmu Dopravoprojekt nájomná zmluva s Bugárom označuje ako "spoločnosť zabezpečujúca majetkovoprávne usporiadanie". Firma je jednou z najväčších projektantských kancelárii na Slovensku. Médiá ju v minulosti spájali s Bugárom. 

Viac o téme: PeniazePozemkyDiaĺnicaBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu