Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko čaká nádherný víkend: VIDEO Teploty vyskočia a začne sa jar! Má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Teploty cez víkend vyletia až k dvadsiatim stupňom. Bohužiaľ, nevydržia dlho. Už v nedeľu večer sa začne ochladzovať. V nasledujúcom týždni nás znova potrápia nočné mrazy, hoci sa už začala jar.

Podľa astronomických výpočtov sa astronomická jar začala v stredu o 22:58 SEČ. Tohtotýždňové nočné teploty však klesli pod bod mrazu, tie denné zas nepresiahli 14 stupňov.

Predpoveď meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ale sľubuje, že v závere tohto týždňa skutočne pocítime, že jar je už tu.

Mapa zobrazuje aktuálnu teplotu.

Otepľovať sa začne v piatok, kedy sa nad strednou Európou bude aj naďalej udržiavať oblasť vyššieho tlaku vzduchu. „Zároveň začne nad našu oblasť prúdiť vo vyšších vrstvách ovzdušia teplejší vzduch od severozápadu,“ avizuje SHMÚ s tým, že v sobotu prílev teplého vzduchu od západu zosilnie.

Z noci na piatok bude jasno až polojasno, zväčšená oblačnosť by mala byť len na severe. Nad ránom sa bude ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na 4 až -1 stupeň, v dolinách bude ojedinele chladnejšie. Inak bude bezvetrie alebo bude fúkať iba slabý vietor.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Cez deň bude takisto jasno až polojasno. Na severe a východe sa miestami vyskytne prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele aj slabé zrážky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19 stupňov. Okolo 12 stupňov bude na Orave a pod Tatrami. Na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 6 stupňov. Fúkať bude slabý, na východe prevažne severný vietor 10 až 30, v nárazoch do 50 km/h.

Víkend sa začne jasným až polojasným počasím, prechodne zväčšená oblačnosť bude len miestami, najmä počas noci. V noci a ráno sa bude ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Meteorológovia avizujú teplo. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na v sobotu vyšplhá na 15 až 20 stupňov, trocha chladnejšie by malo byť len na severe. Zavládne bezvetrie alebo bude iba pofukovať. Na Zemplíne bude fúkať prechodne severný vietor 5 až 20 km/h.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V nedeľu večer ale príde zmena v podobe ochladenia. „Od severozápadu k nám bude naďalej zasahovať výbežok tlakovej výše. Po jej okraji postúpi od severozápadu cez Nemecko a Poľsko do našej oblasti studený front,“ zdôvodnil hydrometeorologický ústav.  

Cez deň bude polooblačno až oblačno, miestami prechodne až zamračené. Ojedinele bude pršať, na severe môže snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20 stupňov, v Žilinskom kraji, pod Tatrami a Zamagurí na 10 až 15 stupňov. Fúkať bude slabý, na severe a východe prechodne severný vietor do 20 km/h.  

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V pondelok bude studený front spojený s brázdou nízkeho tlaku vzduchu pomaly postupovať cez naše územie ďalej na juhovýchod. Najnižšia nočná teplota bude 7 až 2 stupne, najvyššia denná teplota 10 až 15, na severe miestami okolo 8 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďJar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu