Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po ničivej víchrici príde obrovské prekvapenie v počasí: Má to však úskalia! Pozor na VÝSTRAHY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Po víchrici, ktorá sa v uplynulých dňoch prehnala našou krajinou, nás čaká výrazné oteplenie. Reč je o nedeli, keď sa denná teplota vyšplhá až na takmer 20 stupňov. Má to však jeden háčik, viaceré okresy zasiahne vietor, pred ktorým meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Mapa zobrazuje aktuálnu teplotu.

Po nepriazni počasia evidujú poisťovne desiatky škôd na majetku. Najčastejšie klienti hlásia zničené strechy, najmä odfúknuté eternity a zrolované plechy, ďalej zničené oplotenia z popadaných stromov a lietajúcich predmetov, popadané komíny, zničené a polámané besiedky, záhradné nábytky, trampolíny, detské hojdačky a preliezačky a konštrukcie z bazénov. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) víchrica silu orkánu nedosiahla, no najviac sa k tejto hodnote priblížil Chopok s priemernou rýchlosťou vetra slabo nad 110 km/h.

Silné nárazy vetra zasiahli v nedeľu najmä sever Slovenska, kde elektrikári riešili viac ako 30-tisíc domácností, ktoré boli bez prúdu, a východné Slovensko a časť Banskobystrického kraja, kde malo problémy s elektrickou energiou vyše 68-tisíc odberných miest.

Výstrahy

Pred vetrom na horách varujú meteorológovia od dnešnej 21. hodiny do soboty 11. hodiny dopoludnia. Výstraha sa týka regiónov Bratislava, Malacky, Pezinok, Trnava, Banská Bystrica, Žilina, Martin, Brezno, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo vymenovaných okresoch sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ zdôrazňuje ústav.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom sa vzťahuje na okresy Bratislava, Malacky, Pezinok, Trnava, Senec, Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Trvanie javu je od dnešnej 20. hodiny do soboty 12. hodiny na obed.

SHMÚ vydal výstrahu.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ,)

V spomínaných okresoch sa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 80 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Piatok

Situácia bude podľa výhľadu SHMÚ taká, že cez strednú Európu bude od západu postupovať oklúzny front, spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad severnou Európou.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Na viacerých miestach preto treba rátať s veľkou oblačnosťou a dažďom. Od stredných polôh bude najmä v noci snežiť, v nižších polohách len zrána. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 7 až 12, na Orave a pod Tatrami okolo 5 stupňov. V noci bude fúkať južný, cez deň prevažne západný vietor 5 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 55 km/h. Na východe, okrem Popradskej kotliny, bude väčšinou len pofukovať.

Sobota

Po južnom okraji rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad severnou Európou a Britskými ostrovmi bude v silnom výškovom severozápadnom prúdení postupovať cez strednú Európu smerom na východ teplý front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude oblačno až zamračené. Na viacerých miestach bude opäť pršať, od cca 1000 metrov bude zas v noci a ráno snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 3 až -2, na juhozápade a juhu stredného Slovenska okolo 5 stupňov. Cez deň sa oteplí na 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Horehroní a pod Tatrami bude okolo 6 stupňov. Fúkať bude západný až severozápadný vietor 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 60 km/h. Na hrebeňoch hôr hrozí búrlivý vietor až víchrica.

Nedeľa

Naše územie sa bude nachádzať v teplom sektore tlakovej níže so stredom nad južnou Škandináviou. Súčasne bude postupovať od západu do strednej Európy studený front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V závere víkendu čakajte oteplenie. Bude polojasno až oblačno. V noci a ráno sa bude ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Spŕchnuť môže len ojedinele. Najnižšia nočná teplota klesne na 4 až -1 stupeň. Denná teplota sa vyšplhá na 14 až 19 stupňov.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu