Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku udrel orkán: FOTO Desaťtisíce ľudí nemajú elektrinu, vyvrátilo aj stromy, VÝSTRAHY

Nepriaznivé počasie na Slovensku. Zobraziť galériu (15)
Nepriaznivé počasie na Slovensku. (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ, FB/SHMÚ, )

BRATISLAVA - Slovensko zasiahla víchrica, so silou orkánu udrela na Chopku. Nepriazeň počasia odrezala od elektriny viac ako 30-tisíc ľudí. Zasahovalo takmer 310 hasičov pri 136 udalostiach. Na celom území je veľa úsekov, na ktorých komplikujú dopravu stromy spadnuté na vozovku.

Za silné veterné počasie môže podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (ďalej len SHMÚ) chladnejší vzduch, ktorý k nám začal prúdiť od západu až severozápadu.

SHMÚ
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Mimoriadne silný vietor bol zaznamenaný na bratislavskom letisku, kde priemerná rýchlosť vetra dosiahla 71 km/h, v nárazoch až do 90 km/h (o málo slabšie v Slovenskom Grobe). „So silným vetrom počítajte aj v nasledujúcich hodinách, vietor lokálne ešte zosilnie, najmä na severe Slovenska,“ varuje SHMÚ na sociálnej sieti. 

Najsilnejší vietor bol podľa iMeteo.sk zaznamenaný na Chopku, kde o jednej hodine v noci dosiahli nárazy silu 173 km/h. Na Sliezskom dome, ktorý je kúsok nad hranicou lesa, náraz vetra dosiahol 151 km/h.

SHMÚ
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Na strednom Slovensku zostalo po mimoriadne veternej noci bez elektriny asi 30-tisíc odberateľov. „Mimo prevádzky máme 400 trafostaníc. Elektrikári sú v plnom nasadení. Čaká ich mimoriadne náročný deň,“ povedal v pondelok hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Hasiči majú plné ruky
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Hasiči boli vyslaní k 35 udalostiam

Počet výjazdov hasičov počas noci výrazne stúpol. „Situácia bola najvážnejšia v Žilinskom kraji, kde boli príslušníci vyslaní k 35 udalostiam. V Banskobystrickom kraji zasahovali hasiči spolu s členmi DHZO 33-krát. V Prešovskom kraji boli hasiči privolaní k 28 udalostiam. V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči 14-krát a v Bratislavskom kraji bola ich pomoc potrebná 12-krát,“ spresnilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru na Facebooku.

Vplyvom zhoršenia poveternostnej situácie
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Najčastejšie hasiči pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov zo striech, cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch hasiči odstraňovali strhnuté strechy. Na odstraňovanie následkov silného vetra bolo nasadených 108 kusov hasičskej techniky.  

Vplyvom zhoršenia poveternostnej situácie
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Najhoršia dopravná situácia je na horských priechodoch, v oblasti Tatier a Záhoria

Spadnuté stromy komplikujú dopravu. Najkritickejšia situácia je na horských priechodoch stredného Slovenska, v oblasti Tatier, ale aj v oblasti Záhoria. Informuje o tom Stellacentrum. „Horský priechod Šturec je pre popadané stromy ťažko prejazdný, dopravu riadia hasiči,“ dodáva portál. Na riziko padajúcich stromov v zalesnených oblastiach na svojom webe upozorňuje aj Slovenská správa ciest (SSC). V súčasnosti sú však podľa nej zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy aj horské priechody.

Výstrahy pred vetrom na horách a snehovými jazykmi a závejmi

Meteorologický ústav v tejto súvislosti vydal i výstrahy 1. stupňa pred vetrom na horách a snehovými jazykmi a závejmi.

Prvá menovaná sa týka okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Platí od dnešnej 7. hodiny rannej do približne 9. hodiny dopoludnia. V daných regiónoch sa na hrebeňoch Tatier miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ zdôrazňuje ústav.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť v regiónoch Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto,  Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad a Kežmarok. Varovanie pred týmto javom trvá od dnešnej 5. hodiny rannej do 18. hodiny.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ,)

„Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ avizuje SHMÚ.

Meteorológovia varujú pred vetrom aj v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a dvoch okresoch Trenčianskeho kraja. Ide o okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom. SHMÚ vydal na pondelok pre tieto kraje výstrahy 1. stupňa, ktoré platia od 14.00 do 19.00 hodiny.

SHMÚ
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pondelok

Premenlivá, prevažne veľká, na juhu miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach prehánky, od cca 400 m snehové. Najvyššia denná teplota 6 až 11, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Hornom Spiši 2 až 6 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -5 stupňov. Fúkať bude západný až severozápadný vietor spočiatku 20 až 45 km/h, v nárazoch miestami 55 až 80 km/h, postupne 10 až 30 km/h. Na horách silný až búrlivý vietor, spočiatku víchrica.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Utorok

Premenlivá veľká, cez deň prechodne len malá oblačnosť - najmä popoludní. Ojedinele, v noci na severe ešte miestami snehové prehánky alebo sneženie. Cez deň v nižších polohách na juhu aj zrážky zmiešané alebo dažďové. Najnižšia nočná teplota +2 až -3, v údoliach stredného Slovenska a na Spiši miestami okolo -5 stupňov. Najvyššia denná teplota 6 až 11, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní väčšinou 0 až 5 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 5 až 25, v nárazoch miestami okolo 45 km/h, na strednom Slovensku väčšinou len slabý vietor. K večeru bude vietor slabnúť aj na ostatnom území.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Streda

Oblačno až zamračené, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň od západu na mnohých miestach, dážď so snehom alebo dážď, v polohách od cca 400 m - v noci aj nižšie - sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov, najmä spočiatku. Najnižšia nočná teplota -1 až -6 stupňov, v údoliach ojedinele aj chladnejšie, na juhozápade miestami okolo +1 stupeň. Najvyššia denná teplota 5 až 10, v Žilinskom kraji, na Spiši, Horehroní a na krajnom severovýchode 1 až 5 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor 5 až 25, na západe a severe spočiatku ojedinele okolo 30 a v nárazoch okolo 50 km/h. K večeru vietor zoslabne.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Štvrtok

Oblačno až zamračené, prechodne aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Miestami slabý dážď alebo dážď so snehom, od cca 700 m - v noci aj v nižších polohách - sneženie. Najnižšia nočná teplota +1 až -4 stupne. Najvyššia denná teplota 6 až 11, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní väčšinou okolo 4 stupne.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Piatok

Oblačno až zamračené, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Od západu postupne na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od stredných, neskôr len vo vyšších polohách zrážky snehové. Najnižšia nočná teplota +2 až -3, v údoliach ojedinele okolo -5 stupňov. Najvyššia denná teplota 7 až 12, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní miestami okolo 5 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Víchrica udrela aj v Česku

Väčšie problémy hlási susedné Česko, kde je bez elektriny viac ako 130-tisíc domácností. Výnimkou je len Praha a južná a juhovýchodná Morava. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) sprísnil výstrahu pred silným vetrom, ktorý by mohol podľa televízie Nova miestami dosahovať aj rýchlosť orkánu. Nová výstraha platí pre celé územie ČR až do pondelkového dopoludnia. Meteorológovia tiež vydali varovanie pred povodňami, ktoré hrozia na juhu krajiny.

Hasiči uskutočnili už desiatky výjazdov - najčastejšie ide o stromy, ktoré popadali cez cestné komunikácie a spôsobujú komplikácie v doprave. Počasie narušilo aj železničnú dopravu.

Viac o téme: VietorPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu