Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na horách je mimoriadne teplo: V Tatrách a Fatre platí mierne nebezpečenstvo lavín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V Západných a Vysokých Tatrách a Malej Fatre platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo - druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo - prvý stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Napadlo do päť centimetrov nového snehu, ktorý je silným vetrom previaty na záveterné južné, juhovýchodné, východné svahy a žľaby a uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov.

Na strmých svahoch sa môžu lavíny uvoľniť pri väčšom dodatočnom zaťažení. V snehovej pokrývke sa nachádzajú aj vrstvy krúpok, ktoré môžu tvoriť klznú plochu lavín. Najviac ich napadlo v stredných polohách.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Na horách bolo dnes ráno mimoriadne teplo, v podhorí okolo piatich stupňoch Celzia. Kladné teploty sa objavia aj v najvyšších polohách. Je prevažne zamračené, fúka veľmi silný vietor južných smerov. V hornej hranici lesa sa vyskytuje aj sneh vo forme krúpkov. Prevláda terén so starým tvrdým snehom, ktorý však už nie je ľadový, ale je to skôr drsná krusta. Vplyvom oteplenia bude sneh vo všetkých polohách mäknúť.

Viac o téme: HoryLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu