Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chrípka na Slovensku udrela naplno: Choroba zatvára školy, varovanie odborníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v tomto týždni lokálne epidémie respiračných a chrípkových ochorení. V porovnaní s uplynulým týždňom je viac než o 15 percent vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 27 percent. Informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

"Pre výskyt sezónnej chrípky je momentálne v BBSK zatvorených až 75 materských, základných a stredných škôl. Pre riziko nákaz sú zakázané návštevy v nemocniciach v Rimavskej Sobote, Revúcej a vo Zvolene," konštatovala Tolnayová s tým, že sa tak potvrdili očakávania epidemiológov. Tí predpokladajú, že výskyt ARO i CHPO bude v týchto týždňoch narastať.

Podľa hovorkyne je v BBSK v súčasnosti 14.424 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 3567 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet chorých je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Banská Bystrica.

CHPO sa vyskytli v 2122 prípadoch, čo je chorobnosť 525 ľudí na 100.000 obyvateľov. Chrípka najviac trápi ľudí v okresoch Lučenec, Brezno a Veľký Krtíš. Ochorenia najčastejšie postihujú vekovú skupinu seniorov, adolescentov a žiakov základných škôl.

"Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že tieto ochorenia by ľudia nemali podceňovať, mali by ich vyležať a adekvátne liečiť pod dozorom lekára. Príznakmi chrípky sú bolesti hlavy, zimnica, triaška, teplota nad 38 stupňov Celzia v trvaní dva až tri dni, bolesti kĺbov a svalov, výrazná únava, suchý a dráždivý kašeľ, bolesti hrdla či pocit upchatého nosa bez výtoku. Treba sa vyhýbať veľkým kolektívom a venovať zvýšenú pozornosť hygiene - pravidelnému umývaniu rúk, používaniu jednorazových vreckoviek a vo zvýšenej miere konzumovať vitamíny," dodala Tolnayová.

V trnavských nemocniciach zakázali pre chrípku návštevy pacientov

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave vydal zákaz návštev na lôžkových oddeleniach Fakultnej nemocnice v Trnave. Dôvodom je vzostup chorobnosti na chrípku a chrípke podobné oddelenia. Zákaz platí až do odvolania, vedenie nemocnice sa v tejto súvislosti obracia na príbuzných pacientov, aby ho rešpektovali a chránili tak pacientov.

Návštevy sú z toho istého dôvodu zakázané aj v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch a v skalickej nemocnici. Chrípka v Trnavskom týždni dosiahla v minulom týždni maximálne čísla tejto sezóny. Lekári v kraji zaznamenali 12 723 akútnych respiračných ochorení, z toho 2267 chrípkových. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 10 percent pri respiračných ochoreniach a o 8,5 percenta pri chrípke.

Pre vysoký počet chorých bolo v minulom týždni v Trnavskom kraji zatvorených až 36 škôl, z toho 18 materských, 15 základných a tri stredné. Najvyššia chorobnosť bola už tretí týždeň po sebe zaznamenaná v okrese Dunajská Streda.

Viac o téme: ChrípkaEpidémiaBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu