Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko sa zapojí do boja proti falšovaniu liekov: Lekárnici spúšťajú nový systém kontroly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Lekárnici od soboty spúšťajú nový systém, ktorý overí pravosť liekov. Zavádza sa v celej Európskej únii. Jeho cieľom je zabrániť, aby sa do legálneho liekového reťazca dostávali falšované lieky.

Od 9. februára bude musieť lekárnik načítaním jedinečného kódu overiť pred výdajom pravosť každého balenia lieku. "Pacientov môžeme ubezpečiť, že na príchod novej európskej smernice sme sa v dostatočnom predstihu pripravovali a spravili sme všetky potrebné opatrenia, aby sme zamedzili prípadnému problému, ako napríklad tomu, že by pacient v lekárni ostal bez svojho lieku," uviedol predseda Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku Róbert Nemčický.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vysvetlil, že bezpečnostné prvky sa umiestňujú na lieky už pri výrobe a slúžia na kontrolu lieku počas celého obdobia, kedy sa nachádza v liekovom reťazci. "Verifikačný systém zavádza nové povinnosti všetkým stranám liekového reťazca," zdôrazňuje. S cieľom vyvinúť a implementovať efektívny systém overovania pravosti liekov v SR bola založená Slovenská organizácia pre overovanie liekov (SOOL). SOOL sprostredkúva pripojenie jednotlivých účastníkov do Národného systému pre overovanie pravosti liekov (NMVS) a do tzv. európskeho hubu.

Do národného systému má prístup aj ŠÚKL. Ten sa bude v rámci inšpekčnej činnosti zameriavať najmä na pripojenie jednotlivých užívateľov do systému. Štátny ústav na zavedení systému úzko spolupracoval so SOOL. Hoci sa doteraz v SR výdaj falošného lieku v legálnej lekárni nevyskytol, odborníci prijímajú toto opatrenie podľa vlastných vyjadrení ako ďalší krok smerom "k zdokonaleniu" slovenského lekárnictva.

Viac o téme: FalšovanieLiekyLekárniciSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu