Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viac ako 300 novinárov sa podpísalo pod otvorený list: Politici nemajú právo zasahovať do médií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Politici by nemali zasahovať do obsahu médií ani o ňom rozhodovať. Viac ako 300 novinárov sa podpísalo pod otvorený list adresovaný poslancom, aby sa postavili proti novele zákona.

Novinári zdôrazňujú, že politici by nemali rozhodovať o obsahu médií. Celé znenie listu:

Politici by nemali rozhodovať o obsahu médií

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sme očakávali, že štát bude hľadať spôsob, ako lepšie chrániť novinárov. Nestalo sa. Vládni politici s podporou ĽSNS, naopak, riešia iba to, ako chrániť seba. Preto je v parlamente návrh na zmenu tlačového zákona a zavedenie povinného práva na odpoveď aj pre politikov.

Politici pritom majú dostatok možností vyjadriť sa k témam, v ktorých v médiách vystupujú. Túto možnosť však často odmietajú a niektorým médiám na položené otázky vôbec neodpovedajú. V demokracii by politici nemali rozhodovať o obsahu médií. Teraz hrozí, že politici sa budú chcieť dodatočne vyjadrovať ku každému článku, ktorý o nich napíšeme, a to aj vtedy, ak budeme písať pravdu. Budú chcieť noviny zaplaviť stanoviskami, ktoré nemusia sedieť s faktami.

Parlament schvaľuje novelu v atmosfére verbálnych útokov na novinárov, keď sú kritické médiá označované za nepriateľov štátu. My, novinári, vyzývame poslancov, aby odmietli novelu tlačového zákona.

Celý zoznam signatárov, ktorí doposiaľ podpísali výzvu

Viac o téme: NovináriVražda Jána Kuciaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu