Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rebríček bezpečnosti na cestách: V porovnaní so susedným Rakúskom si Slovensko môže tlieskať

Ilustračná foto. Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Otázkou, ktoré miesta v Európe sa v roku 2018 mohli hrdiť najbezpečnejšou situáciou na cestách, a ktoré naopak sužovala nehodovosť, sa zaoberala spoločnosť Canvas Holidays. Údaje zhromaždila z výročnej správy Európskej komisie o nehodách. Ako dopadlo Slovensko?

Pomyselnú zlatú priečku obsadilo Dánsko. Na 10-tisíc obyvateľov tu pripadá len päť nehôd. V Rakúsku, ktoré sa umiestnilo na chvoste rebríčka, na rovnaký počet obyvateľov zaznamenávajú až 43,6 havárii. Slovensko síce neskončilo v prvej päťke, no za svoje umiestnenie sa rozhodne hanbiť nemusí. Obsadili sme krásne šieste miesto, s 10,3 nehodami na 10-tisíc obyvateľov. 

Slovensko sa v rebríčku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: canvasholidays.co.uk)

Štatistiky, ktoré priniesla Európska komisia, vyplývajú z viacerých faktorov, ovplyvňuje ich napríklad aj podnebie či terén. Prvú päťku dopĺňajú Cyprus, Fínsko, Francúzsko a Poľsko. Tesne za Slovenskom sa umiestnilo Bulharsko.

Počet havárií u nás klesol

Začiatkom januára zástupcovia polície informovali o tom, aký bol rok 2018 na slovenských cestách. Počet dopravných nehôd klesol oproti minulému roku o 140, v štatistikách tento rok svieti číslo 13 873. 

Mapa smrteľných nehôd na Slovensku za rok 2018: Polícia prezradila, ktorý deň bol najtragickejší

Znížil sa aj počet usmrtených osôb. V roku 2017 zomrelo pri haváriách 250 ľudí, o rok neskôr číslo kleslo na 229. Oproti roku 2008, kedy došlo k 59 008 nehodám, policajti v roku 2018 zaznamenali 13 873 havárií. Minulý rok boli najtragickejšie pondelky, najmenej úmrtí sa odohralo počas štvrtkov. Zahynulo však viac chodcov a stúpol aj počet nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu. 

Viac o téme: BezpečnosťCestyRebríčekEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu