Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

REVOLÚCIA v našich obchodoch: Vajcia z klietkového chovu vyradia z predaja, máme hrozný priemer

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Organizácia Humánny pokrok nás informovala o tom, že kampaň "Viac neznesiem!", ktorá požaduje ukončenie klietkového chovu sliepok, získala podporu viac ako 15-tisíc ľudí. Vajcia z klietkového chovu sa zaviazali vyradiť zo svojej ponuky aj reťazce, ako Tesco, Lidl a Kaufland. Tie spolu tvoria viac než polovicu maloobchodného trhu s potravinami. Kampaň prijali i medzinárodná sieť Marriott, pod ktorú spadajú dva bratislavské luxusné hotely Sheraton a Grand Riverpark.

Klietkový chov sliepok.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jej predseda Martin Smrek, ktorý je aj koordinátorom celej kampane, tvrdí, že klietkový chov je v súčasnosti tou najhoršou možnosťou pre sliepky a zároveň tým najnižším legálnym štandardom zaobchádzania so zvieratami. „Život strávený v stiesnenej drôtenej klietke, v ktorej má sliepka životný priestor o veľkosti hárku papiera A4, vedie k zvýšenému stresu, frustrácii, neliečeným zraneniam a v mnohých prípadoch až ku kanibalizmu,“ vysvetľuje Smrek.

Pretože sa u nás v klietkach chová takmer 90 percent sliepok, naša krajina sa vo vzťahu k sliepkam nachádza na chvoste Európy. Európsky priemer je 53 percent. „Lepšie zaobchádzanie so zvieratami vykazujú dokonca aj Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko či Maďarsko. Viaceré krajiny, vrátane susedného Rakúska, preto postavili tento typ chovu mimo zákon,“ pokračuje šéf združenia s tým, že v Česku už väčšina výrobcov prešla na bezklietkový chov.

Klietkový chov sliepok.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predseda Humánneho pokroku zdôraznil, že zber podpisov týmto nekončí. Ľudia môžu kampaň podporiť na stránke www.viacneznesiem.sk. „Zavrhnutie klietok je nevyhnutným vývojom v prístupe ku zvieratám, ktorý môžeme vidieť po celom svete, a Slovensko v tomto nebude výnimkou. Uvedomujú si to už aj predajcovia na Slovensku a je čas, aby nové základné štandardy zaobchádzania so zvieratami začali spĺňať aj chovatelia,“ dodal Smrek.

O stanovisko sme požiadali aj Úniu hydinárov Slovenska. Do uzávierky nám však jej reakcia neprišla.

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu.

Viac o téme: SliepkyBezklietkový chovViac neznesiem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu