Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvý teroristický útok Daešu na Slovensku? Abdul sa priznal, že plánoval džihád v Prešove

Dominik Kobulnický Zobraziť galériu (3)
Dominik Kobulnický (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)

PREŠOV - Pražský mestský súd sa začal v pondelok zaoberať prípadom 25-ročného Slováka, ktorý podľa obžaloby pripravoval teroristický útok. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Polícia našla v byte Dominika Kobulnického chemikálie na výrobu výbušnín a inštruktážne videá. Kobulnický pred súdom vypovedal, že pred tromi rokmi naozaj plánoval teroristický čin, a to v Prešove. S veľkým množstvom pyrotechniky, ktoré sa našlo v jeho byte, chcel údajne iba experimentovať.

Svoje radikálne názory údajne získal z videí extrémistickej organizácie Daeš. Vyhlásil však, že neskôr sa bližšie zoznámil s islamom a svoje názory prehodnotil. Obžalobu, v rámci ktorej mu v prípade uznania viny hrozí až 15 rokov väzenia, preto rezolútne odmietol. Mladík podľa žaloby prechovával v roku 2017 na piatom poschodí dvanásťposchodového paneláku v Prahe chemikálie, z ktorých vyrobil vyše štyri kilogramy výbušniny. Podľa spisu s nimi chcel Kobulnický vykonať útok, vyvolať ním strach v obyvateľstve a ohroziť ľudské životy.

Prvý teroristický útok Daešu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)

"Nie som vrah ani samovrah, a to obvinenie ma hlboko uráža," uviedol Kobulnický. Výbušniny chcel údajne odpáliť na Silvestra a časovače mal doma ešte z roku 2015, keď plánoval výbuch v Prešove. S chemikáliami v byte chcel údajne experimentovať a vyrábať dymovnice na Silvestra. Teroristický útok vraj naozaj neplánoval.

Priznal však, že v roku 2015 chcel na prešovskej autobusovej stanici nechať vybuchnúť tlakový hrniec naplnený kovovými časticami. Útok v Prešove napokon nespáchal, pretože sa vraj v tom čase zoznámil s naozajstným islamom a uvedomil si, že takéto útoky náboženstvo odsudzuje. Kobulnický mal tiež založený facebookový účet na meno Abdul Rahman, na ktorom sa pomerne otvorene hlásil k džihádistom, konkrétne Kaukazskému emirátu a Daešu.

Prvý teroristický útok Daešu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Dominik K.)

Viac o téme: Teroristický útokPrešovDominik Kobulnický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu