Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útok na prestížnom nemeckom filmovom festivale: Napadli členov krajne pravicovej strany

Poslanec krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Petr Bystron stojí pred kinom počas premiéry filmu Who do you think I am
Poslanec krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Petr Bystron stojí pred kinom počas premiéry filmu Who do you think I am (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Dvoch členov mládežníckeho krídla krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) zranili pri pouličnom útoku po tom, ako si boli pozrieť film o holokauste premietaný na Berlínskom medzinárodnom filmovom festivale. V pondelok o tom informovala polícia v nemeckom hlavnom meste, ktorú citovali tlačové agentúry AP a DPA. Polícia tiež uviedla, že vyšetruje, či bolo násilie politicky motivované.

Mládežnícka organizácia s názvom Mladá alternatíva oznámila, že na jej členov zaútočili v nedeľu večer ľudia vykrikujúci "(nadávka) nacisti". Mladí straníci sa na festivale Berlinale zúčastnili na premietaní filmu Who Will Write Our History (Kto napíše našu históriu) o Varšavskom gete, v ktorom boli nútení žiť Židia, keď Poľsko počas druhej svetovej vojny obsadili nacisti. Geto bolo nakoniec zlikvidované, keď jeho tamojší obyvatelia zorganizovali povstanie, pretože mnohých ich spoluobyvateľov deportovali do nacistických vyhladzovacích táborov.

Šéf berlínskeho filmového festivalu Dieter Kosslick osobne pozval členov Alternatívy pre Nemecko, aby si film prišli zadarmo pozrieť. Jeho návrh bol reakciou na antisemitské a revizionistické výroky niektorých členov AfD. Politici AfD totiž pravidelne kritizujú spôsob, akým si Nemecko pripomína holokaust, pričom mnohí argumentujú, že nemeckú históriu treba prepísať tak, aby sa viac zameriavala na nemecké obete.

Polícia uviedla, že záchranári ošetrili zranenie hlavy 27-ročnému mužovi, ktorý však odmietol prevoz do nemocnice. Údery do tváre dostal aj druhý, 31-ročný muž. Napadnutí obvinili z útoku ľavicových extrémistov, ale na ich tvrdenie nie sú žiadne dôkazy.

Viac o téme: Holokaustútok NemeckoBerlínAfDBerlinale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu