Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obhajca mafiánskeho bossa či neúspešný politik: Títo všetci chcú ísť na Ústavný súd

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: TASR - František Iván)

BRATISLAVA - Voľby ústavných sudcov sa blížia a na stránke Národnej rady Slovenskej republiky je už zverejnený kompletný zoznam kandidátov. Medzi nimi sú aj známe mená, ako napríklad Robert Fico, štátna tajomníčka Monika Jankovská, či neúspešný zakladateľ strany SIEŤ Radoslav Procházka.

Mená kandidátov na ústavných sudcov zverejnila Národná rada Slovenskej republiky na svojej stránke. Okrem mien sú na stránke zverejnené životopisy aj motivačné listy kandidátov. Vyberáme tých najzaujímavejších. 

Robert Fico

Expremiéra a šéfa súčasnej vládnej strany Smer Roberta Fica nominoval poslanec Martin Glváč. Podľa neho Fico spĺňa všetky "morálne, odborné, ústavné a zákonné podmienky na to, aby bol ústavným sudcom". 

Fico vyštudoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského s titulom JUDr. Od roku 1986 až do súčasnosti je, okrem iného, aj zamestnancom na Ministerstve spravodlivosti. Trikrát bol predsedom vlády, odstúpiť musel po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ficova vláda sa spája s rôznymi škandálmi a kauzami. 

Monika Jankovská

Aj štátna tajomníčka na Ministerstve spravodlivosti SR chce byť ústavnou sudkyňou. Monika Jankovská bola predsedníčkou Okresného súdu v Trenčíne, neskôr sudkyňou Krajského súdu v Trenčíne. Jankovská bola spájaná s trenčianskou mafiou. Dvaja ľudia ju obvinili z korupčného správania sa v prospech mafiánskeho bossa Čongrádyho. 

Radoslav Procházka

Neúspešný zakladateľ strany SIEŤ, kedysi uznávaný, dnes je skôr terčom posmeškov. Aj Radoslav Procházka chce byť ústavným sudcom. Procházku nominoval Marek Maďarič. Vo svojom motivačnom liste uvádza, že celý život sa venuje ochrane ľudských práv a štátovede. 

Miloš Maďar

Zaujímavým menom kandidáta na ústavného sudcu je jednoznačne aj Miloš Maďar. Advokát Maďar je obhajcom mafiánskeho bossa Miloša Černáka. Na kandidátku ho poslala Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Maďar pôsobí aj ako pedagóg na spomínanej univerzite na Katedre trestného práva.

Lucia Kurilovská

Kurilovskú na kandidátku na ústavnú sudkyňu navrhla Univerzita Komenského v Bratislave. Od roku 2014 až do súčasnosti pôsobí ako rektorka na Policajnej akadémii. Pôsobila aj ako členka rôznych redakčných rád.

Edita Pfundtner

Mgr. Edita Pfundtner je slovenská právnička a politička maďarskej národnosti. Edita Pfundter je nominantkou strany MOST-Híd na štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti. Vo volebnom období 2010 – 2012 bola poslankyňou Národnej rady Slovenskej republiky. Vo voľbách do NRSR v marci 2012 kandidovala na kandidátke MOST-HÍD na 15. mieste. Do parlamentu sa nedostala, stala sa náhradníčkou.

Peter Kresák

Doc. JUDr. Peter Kresák, CSc. je slovenský právnik, vysokoškolský pedagóg, politik a bývalý sudca Ústavného súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. V rokoch 2000 a 2001 sa podieľal na vypracovaní doteraz najrozsiahlejšej novely Ústavy Slovenskej republiky. Patrí medzi popredných odborníkov na ústavné právo.

Ján Drgonec

Doc. JUDr. Ján Drgonec, DrSc. je slovenský ústavný právnik, emeritný sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky, bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a bývalý člen Súdnej rady Slovenskej republiky. 

Daniela Švecová

Na post ústavnej sudkyne sa hlási aj predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Za sudkyňu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky bola zvolená Slovenskou národnou radou 27. novembra 1990 bez časového obmedzenia. Ako sudkyňa sa špecializuje na občianske právo a pôsobí v Občianskoprávnom kolégiu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Viac o téme: SudcoviaKandidátiÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu