Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový proces s bývalým obhajcom Mikuláša Černáka: Na súd neprišiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici pokračovalo dnes nové pojednávanie s advokátom Danielom M. a ďalšími tromi osobami, obžalovanými za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

Nový proces s Danielom M. a spoluobžalovanými sa koná na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ten akceptoval dovolania obžalovaných, zrušil pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu a vrátil vec na nové prerokovanie a rozhodnutie. Daniel M. je bývalým obhajcom Mikuláša Černáka.

Daniel M. i ostatní obžalovaní prítomní neboli a zastupovali ich advokáti. Daniel M. v liste sudcovi uviedol, že by sa rád na pojednávaní zúčastnil, ale jeho zdravotný stav mu nedovoľuje prísť. Prostredníctvom svojho obhajcu predložil súdu najnovšiu lekársku správu zo špecializovanej kliniky a požadoval doplnenie už predloženého znaleckého posudku, či jeho osobná účasť je v tomto stave možná. Zároveň žiadal, aby sudca bol vo veci vylúčený, lebo je proti nemu zaujatý. Sudca sa nevylúčil z konania a návrh na doplnenie znaleckého posudku s podporou prokurátora zamietol. Obhajca podal voči rozhodnutiu sudcu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Prípad advokáta Daniela M. a troch spoluobžalovaných uzavrel samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v októbri 2008. Daniel M. za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby dostal osem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tisíca eur). Po dva roky nepodmienečne dostali obžalovaní Róbert Sch. z Brezna a manželia Danuša a Hilmi B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš. Advokátovi dali úplatky za prepustenie príbuzných z väzby a on sa s nimi mal deliť so sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý v novembri 2005 zomrel.

Obžalovaný advokát akúkoľvek korupciu popiera. Tvrdí, že išlo iba o odmeny za právne služby. Rovnako za nevinných sa považujú i traja spoluobžalovaní. Obhajca Ľubomír Samuel sudcovi oznámil, že po dohode s klientom Róberta Sch. už nebude zastupovať. Obhajcovia Ľudovít Štanglovič a Jiří Martaus požadovali doplniť dokazovanie o výsluchy sudcov Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorí doteraz neboli vo veci vypočutí. Pojednávanie pokračuje 23. apríla.

Viac o téme: ObhajcaMikuláš Černák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu