Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico pripustil zvýšenie zdravotných odvodov štátu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Zdravotné odvody, ktoré platí štát za svojich poistencov, by podľa premiéra Roberta Fica mohli na budúci rok stúpnuť na 4,5 percenta zo súčasných štyroch percent. Fico to pripustil v prejave na dnešnej konferencii Neformálneho ekonomického fóra Hospodársky klub.

Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka už platil štát napríklad za študentov alebo dôchodcov päťpercentné odvody, neskôr však opäť klesli na súčasné štyri percentá z priemernej mzdy v ekonomike.

"Budem považovať za veľký úspech, ak sa nám vzhľadom na maastricht podarí v roku 2008 dosiahnuť úroveň 4,5 percenta tak, že postupne sa dostaneme do roku 2010 na úroveň piatich percent," vyhlásil premiér. Záväzok zvýšiť do konca volebného obdobia odvody štátu na päť percent si vláda stanovila vo svojom programe.

Štát už platil zdravotné poistenie vo výške piatich percent z priemernej mzdy zhruba za tri milióny dôchodcov, matiek na materskej dovolenke, nezamestnaných, detí alebo študentov od januára do apríla. Dočasne vyššie odvody mali podľa odhadov priniesť zdravotníctvu dodatočné vyše dve miliardy korún. Ak by však štát odvádzal viac celých dvanásť mesiacov, do rezortu by pritieklo až 6,5 miliardy Sk.

Vyššie odvody žiada aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Premiér Fico však už skôr naznačil, že štát si zrejme nebude môcť dovoliť neúmerne zvyšovať výdavky, pretože by to bolo prekážkou k prijatiu spoločnej európskej meny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu